Apple și Samsung acuzate de autoritățile italiene de uzură morală planificată a telefoanelor

- Adrian Ungureanu
467

Autoritățile italiene îi suspectează pe cei de la Apple și Samsung că au folosit pachete de actualizare software care fac telefoanele lor să-și piardă din nivelul performanțelor, creând astfel nevoie de înlocuire a dispozitivului cu altul nou.

Uzura morală planificată este o practică interzisă în multe țări. Companiile folosesc astfel de tehnici pentru a-și asigura un flux continuu de vânzări, asigurându-se că noile produse vor avea cumpărători. Practic, durata de viață sau utilizare a unui dispozitiv este limitată artificial. În cazul unor echipamente electronice, dispozitivele pur și simplu nu mai funcționează la un moment dat.

Probabil singurul caz în care uzura morală planificată este cu adevărat utilă în spectrul echipamentelor electronice ar fi cel al bateriilor. După un anumit număr de cicluri de încărcare bateria este ”programată” să nu se mai realimenteze. După un anumit timp bateriile oricum nu mai sunt foarte performante prin natura lor, iar suprasolicitarea lor, poate conduce la supraîncălzire, ce ar putea conduce la rându-i la periclitarea învelișurilor protectoare. Dacă învelișurile cedează, acumulatorii cu litiu devin foarte periculoși în condițiile în care litiul este inflamabil la simplul contact cu aerul.

Dar, reducerea performanțelor unui dispozitiv, precum limitarea capacităților reale ale procesoarelor de exemplu, cum a făcut Apple în cazul iPhone-urilor vechi nu este o practică agreată sub nicio formă în unele țări.

Autoritatea de Garantare a Concurenței de Piață din Italia, un soi de Consiliul Concurenței de la noi, investighează practicile celor doi giganți tehnologici, după ce mai mulți utilizatori ai telefoanelor de la Apple și Samsung ar fi reclamat că dispozitivele lor se mișcă tot mai greu în urma unor actualizări.

Acuzațiile sunt destul de serioase și dacă se dovedește că este adevărat, se poate lăsa cu amenzi usturătoare, chiar și pentru două companii mari precum Apple și Samsung.

Evident, că după anunțul oficial făcut de autoritatea italiană, reacțiile celor doi giganți nu s-au lăsat așteptate și au negat acuzațiile.