Apple pusă la zid pentru că nu activează receptoarele FM de pe iPhone-uri, în urma uraganelor devastatoare din SUA

- Adrian Ungureanu
355

Utilizatorii de iPhone știu, că nu există radio FM pe telefoanele lor. Nu au avut și nici nu cred că vor avea vreodată. Apple nu a dorit să facă telefoanele lor să funcționeze ca radio FM.

Cu siguranță explicațiile sunt multiple, de la încurajarea consumului de trafic de date prin aplicațiile de radio online, până la ai forța pe utilizatori să cumpere muzică din iTunes și așa mai departe. Teoriile sunt multe și am putea discuta îndelung pe această temă, dar nu-i cazul acum.

Ajit Pai, președintele Comisiei Federale pentru Comunicații (Federal Communication Commission – FCC) a Statelor Unite i-a criticat pe cei de la Apple că nu activează modulele/chip-urile FM de pe iPhone-uri. Această solicitare a venit în contextul în care uraganele Irma, Maria și Harvey au făcut multe victime în ultima perioadă în SUA. Pai consideră că mai mulți utilizatori de iPhone ar fi putut afla mai multe despre alertele meteo dacă ar fi ascultat la radio, lucru pe care nu-l pot face de pe telefoanele de la Apple.

”Apple este singurul mare producător de telefoane din lume care s-a refuzat să activeze chip-urilor de radio FM. Dar sper că oamenii de acolo vor reconsidera această opțiune, ținând cont de distrugerile produse de uraganele Harvey, Irma și Maria. De aceea le cer celor de la Apple să activeze chip-uri FM pe iPhone-uri. Este momentul ca Apple să lase deoparte orice rațiune comercială și să pună pe primul loc siguranța poporului american. Subscriu la ce spuneau cei de la Sun Sentinel: Faceți lucrul corect, domnule Cook. Apăsați pe buton. Depind vieți de acest lucru”, a punctat șeful FCC.

Sesizând riscul de a se i se pune în cârcă viețile pierdute în urma fenomenelor meteorologice extreme, cei de la Apple au replicat rapid.

”Apple este profund preocupată de siguranța utilizatorilor săi, cu atât mai mult pe timp de criză și de aceea am dezvoltat soluții moderne de securitate. Utilizatorii pot apela gratuit la serviciile de urgență, pot accesa serviciul Medical ID chiar dacă ecranul este blocat și punem la dispoziția lor servicii de alertare guvernamentale precum Weather Advisories sau AMBER. Dar iPhone 7 și iPhone 8 nu au chip-uri FM și nici antene care să recepționeze semnalul FM, deci este imposibil să activăm recepția FM pe produsele noastre”.

Referitor la produsele mai vechi, deși modelele de generație anterioară au chip-ul pentru radio FM nu sunt conectate și nu au nici antene pentru recepție FM. Asta cu antenele pare puțin ciudat, pentru că orice utilizator de telefon care are receptor radio FM, știe că are nevoie să-și conecteze căștile cu fir, pentru a le folosi ca antenă.

Acum, important de văzut cine se află în eroare pe această temă, totuși. FCC este instituția care-și dă aprobarea finală ca un produs electronic să poată fi vândut pe piața americană și în mod normal ar trebui să știe cu ce sunt echipate telefoanele. Ce au și ce nu au, pentru că producătorii trebuie să depună o documentație destul de stufoasă pentru a primii certificare din partea FCC. În special cele referitoare la modulele de comunicații. Așadar există prezumția că șeful FCC nu ar cere din partea Apple ceva ce știe că nu poate să facă.

Sunt două posibilități în acest caz: Ori Apple minte, ori Ajit Pai a făcut niște declarații fără să-și facă temele! Cel mai probabil a doua variantă este mai probabilă, pentru că altfel, FCC ar putea dovedi cu acte, dacă Apple minte!