Apple lucrează la un sensor pentru Apple Watch care să măsoare glicemia

- Adrian Ungureanu
241

Smartwatch-urile vin cu tot felul de funcții de monitorizare. De la numărul pași, la caloriile arse, la calitatea somnului, până la monitorizarea ritmului cardiac și în curând vor asista și la senzori care pot măsura nivelul glicemiei.

Cel puțin la acest tip de senzor aflăm că lucrează Apple. Deși în mod normal, măsurarea nivelului de zaharuri din sânge se face prin testarea directă a unei mostre de sânge, cei de la Apple ar fi găsit o metodă neinvazivă, care nu ar necesita ca utilizatorul să se înțepe de fiecare dată pentru a afla nivelul glicemiei.

Foarte multe companii din domeniul medical au încercat să dezvolte o astfel de soluție, dar fără succes, așa că dacă Apple reușește să scoată un senzor care să monitorizeze nivelul glicemiei fără să fie nevoie de analiza directă a sângelui ar fi o revoluție nu doar pentru piața smartwatch, dar și pentru domeniul medical.

Surse apropiate Apple spun că la mijloc va fi defapt un senzor optic capabil să detecteze zaharurile din sânge. Evident, că o astfel de metodă nu poate oferi date exacte, ci mai degrabă, pur orientative. Deocamdată, proiectul este ”super secret”, dar aflăm totuși, că Apple este gata să înceapă testele, pentru a vedea dacă acești senzori sunt fezabili sau nu.

O altă metodă, despre care sursele respective nu vorbesc, dar pe care Apple nu ar trebui să o excludă este să culeagă date prin ”transpirație”. Da, da! Transpirație. Acest principiu este folosit și de cei de la BACtrack, o companie americană care a prezentat în ianuarie, la CES 2017, o curea de ceas care măsoară în timp real nivelul alcoolemiei. Dar în acest caz este mai ușor, pentru că alcoolul este eliminat destul de ușor prin intermediul transpirației.