Apple le pune încă o piedică autorităților americane să mai spargă iPhone-urile

- Adrian Ungureanu
407

Poate vă mai aduceți aminte de scandalul dintre FBI și Apple legat de iPhone-ul teroristului din San Bernadino. FBI a vrut să analizeze informațiile dintr-un iPhone 5C al teroristului, dar avea nevoie de Apple să-l deblocheze.

Apple a spus că nu-i poate ajuta pentru că iOS nu poate fi ”hăckuit” nici de către ei. FBI a găsit niște hackeri în Israel, care au reușit să spargă fără prea mari bătăi de cap telefonul teroristului din San Bernadino.

Șefilor din birourile din Cupertino nu le-a convenit această situație și le-a cerut celor de la FBI să le spună cum le-au spart sistemul de operare. FBI a spus nu. Apple cerut acest lucru în instanță, dar justiția americană nici nu a vrut să audă. Între timp au apărut și unele dispozitive care pot debloca un iPhone fără probleme, cu care se echipează acum mai multe agenții și unități de poliție din SUA.

Nici Apple nu a stat degeaba în tot acest timp. Compania a creat o funcție ce permite iOS-ului să dezactiveze orice modalitate de transmitere a oricărui tip de date prin USB, dacă dispozitivul nu este deblocat de utilizator timp de 7 zile. După șapte zile, portul Lightning de pe iPhone-uri devine aproape inutil. Încărcarea dispozitivului va fi în continuare posibilă, dar telefonul nu va transmite niciun fel de date către un alt dispozitiv electronic.

Astfel, orice dispozitiv care se va conecta la iPhone-uri, după 7 zile, nu va putea accesa deloc software-ul de pe telefon. Acest lucru ar îngreuna treaba autorităților americane, care de obicei au nevoie de timp până primesc mandate care să le permită să ”spargă” telefoanele ”suspecților”.

Apple va trebui, însă, să găsească o metodă de a face iPhone-ul să nu mai trimită niciun fel de informații prin nicio altă metodă, pentru că sunt dispozitive care pot fi folosite pentru a sparge iPhone-urile și fără să fie nevoie de o conexiune prin fir.