Apple le mai dă o lovitură celor de la Qualcomm – MediaTek îi ia locul ca furnizor de componente pentru iPhone-uri

- Adrian Ungureanu
354

Apple și Qualcomm au avut o colaborare destul de îndelungată și profitabilă pentru producătorul de procesoare, dar disputele legate din ultima vreme, pe tema redevențelor au stricat relațiile dintre cele două companii.

Mi se pare și normal ca Apple să penalizeze acțiunile celor de la Qualcomm, în condițiile în care compania din urmă a cerut blocarea vânzării de iPhone-uri în SUA și în China. Ba chiar a cerut blocarea producție în China.

Apple s-ar fi hotărât să le dea o lovitură care ar putea fi una extrem de dureroasă pentru Qualcomm. Apple ar putea apela la serviciilor taiwanezilor de la MediaTek pentru a furniza modem-uri pentru telefoanele și tabletele companiei din Cupertino.

Qualcomm a avut de pierdut și în acest an pe partea de modem-uri pentru că Apple a apelat și la modem-urile celor de la Intel. Asta a însemnat o scădere a veniturilor Qualcomm de 1.1 miliarde de dolari. În 2016, Apple a cumpărat modemu-uri de la Qualcomm în valoare de 3,2 miliarde de dolari, dar anul acesta nivelul total al comenzilor nu va depăși 2,1 miliarde. Astfel, dacă anul viitor Apple nu va mai cumpăra modem-uri de la Qualcomm, compania cu sediul în San Diego, va pierde încă 2 miliarde de dolari.

La aceste pierderi se mai adaugă și cele cauzate de neplata redevențelor, care este posibil, între timp să fi urcat deja la alte 2 miliarde de dolari, dacă nu chiar mai mult, pentru că oficialii Qualcomm anunțau pe la începutul acestui an, că din august 2016, de când Apple a decis să nu mai plătească nicio redevență, compania mai pierduse încă 1 miliard de dolari din venituri.

Este într-adevăr o poziție de forță a celor de la Apple. Vrea să le transmită celor de la Qualcomm că or fi ei lideri pe piața procesoarelor și modem-urilor pentru telefoane mobile, dar Apple este cea mai valoroasă companie din lume la ora actuală, o companie cu care pe care nu o poți intimida așa ușor.