Apple își repatriază profiturile! Va plăti taxe de circa 38 miliarde de dolari în urma acestui demers

- Adrian Ungureanu
406

Apple pare dispusă să pună capăt discuțiilor legate de faptul că-și ține banii în afara Statelor Unite pentru a scăpa de taxele pe care ar trebui să le plătească la bugetul american.

La nivel global Apple este cel mai mare plătitor de taxe al planetei, achitând în ultimii trei ani peste 35 de miliarde de dolari. La aceștia se vor adăuga încă 38 de miliarde taxe către guvernul american pentru repatrierea profiturilor.

Dar asta nu e tot, Apple a anunțat că va demara un plan ambițios de investiții în SUA, care presupune și deschiderea unor fabrici și linii de asamblare, investițiile totale ridicându-se la 350 de miliarde de dolari. Investițiile vor duce la crearea a peste 20.000 de noi locuri de muncă.

Aceste eforturi ale celor de la Apple vin și ca urmare a presiunilor puse de administrația Trump, care vrea ca tot mai multe produse vândute în America să fie produse în America.

Decizia Apple de a repatria profiturile ținute în afara țării vine și după ce legislația fiscală din SUA a fost schimbată. Astfel, Apple va aduce în State profituri de peste 220 de miliarde de dolari, ținute în prezent în diverse subsidiare din întreaga lume.

Tim Cook, CEO-ul companiei a declarat cu această ocazie că Apple vrea să susțină economia SUA, singura țară din lume unde ”o poveste de succes” precum cea a celor de la Apple ar putea deveni realitate.

Apple este o poveste de succes care se poate întâmpla doar în America și ne mândrim că putem oferi sprijin economiei Statelor Unite. (…) Avem o profundă datorie de a întoarce acestei țări oportunitatea pe care ne-a oferit-o ca succesul Apple să fie posibil”, a declarat Tim Cook.

Declarația CEO-ului Apple are o puternică nuanță naționalistă și pare că încearcă să atragă simpatia atât a populației, cât și a administrației Trump. Probabil că sunt mai multe aspecte la mijloc în toată această situație destul de surprinzătoare și care ne scapă în acest moment. Probabil, că la rândul lor cei de la Apple au primit sau vor primii ceva la schimb.