Apple, în atenția autorităților din SUA, Franța și China din cauza reducerii performanțelor iPhone-urilor vechi

- Adrian Ungureanu
427

Știți deja cazul, Apple a decis să reducă în mod intenționat performanțele telefoanelor mai vechi, cu baterii îmbătrânite pentru a evita închiderea lor neașteptată și pentru a prelungi durata de viață.

Modul cum a acționat Apple nu a fost pe placul clienților, nici a autorităților. După ce au fost luați rapid la întrebări de autoritățile din Franța și cele din SUA, acum au intrat și-n vizorul chinezilor.

Până acum nu s-a lăsat cu nicio pedeapsă. În SUA au fost chemați în Senat pentru a explica situația. În Franța autoritățile par ceva mai hotărâte, pregătind o amendă de aproximativ 11 miliarde de dolari. Explicat mai pe scurt, conform legislației franceze, pentru a că a alterat performanțele telefoanelor cei de la Apple trebuie penalizați. Există suspiciunea că Apple a făcut aceste modificări pentru a-i determina de fanii săi să cumpere telefoane mai noi, dar deocamdată nu sunt suficiente probe să susține aceste acuzații.

Acum, agenția de presă Xinhua (China Nouă) relatează că Apple este în vizorul Consiliului Consumatorilor din Shanghai. Agenția de stat a anunțat că a trimis un set de întrebări către reprezentanții locali ai companiei americane în legătură cu acest caz și le-a cerut să răspundă la întrebări până pe data de 19 ianuarie, adică până vineri.

Consiliul Consumatorilor din Shanghai, un soi de Protecția Consumatorilor de la noi, anunță că a primit anul trecut 2.615 de plângeri din partea clienților Apple, mult peste cele 964 de plângeri depuse în 2015, un alt an cu multe plângeri. În aceste condiții autoritatea a decis să investigheze cazul.

Totuși, nu pare un demers foarte hotărât, la fel ca și cel din SUA. Apple este pusă să dea explicații, dar nu există nicio urmă de intenție de a trage compania la răspundere în vreun fel.