Apple dată în judecată pentru că i-a obligat pe dezvoltatorii să-şi vândă aplicaţiile doar prin App Store

286

Apple are din nou probleme juridice. De data aceasta iese la iveală un dosar care a fost depus împotriva celor de la Cupertino încă din 2011 şi pe care justiţia americană pare dispusă să-l abordeze.

Acuzaţiile sunt acelea de încălcare a legislaţiei americane anticoncurenţiale, în sensul în care Apple i-a obligat pe dezvoltatorii de aplicaţii să-şi vândă produsele doar prin magazinul oficial pentru dispozitivele iOS, adică prin App Store. În mod normal, legislaţia le permite dezvoltatorilor să-şi vândă direct aplicaţiile, dacă au propriile canale de vânzare.

În acest fel, Apple şi-a asigurat de la fiecare dezvoltator 30% din încasări, procentul cu care dezvoltatorii de aplicaţii au trebuit să fie de acord pentru a-şi vinde aplicaţiile prin App Store. La o asemenea cotă, nici nu este de mirare de ce App Store este atât de profitabil pentru Apple.

Un avocat american, Mark Rifkin declarat că deocamdată dosarul nu a ajuns pe masa niciunui judecător, dar este posibil să ajungă la tribunal. Din păcate, dosarul încă se află în curs de validare, acesta fiind deja respins de o curte de judecată inferioară, dar cei care au depus plângerea iniţială au înaintat-o şi curţii de justiţie federale din San Francisco.

Rifkin a mai explicat că, în cazul în care se ajunge la judecată şi dacă Apple ar pierde procesul, compania de la Cupertino va trebui să plătească daune de sute de milioane de dolari. Bani ar merge însă către utilizatori, Apple fiind nevoită să returneze diferenţa de 30% plătitorilor.