Apple va bloca aplicațiile care transmite locația utilizatorilor către terți

413

Se pare că noua legislație privind protecția datelor personale pe teritoriul Uniunii Europene, deja cunoscută sub acronimul GDPR (General Data Protection Regulation) are efecte și în birourile din Cupertino, ale gigantului american Apple.

Apple le-a transmis dezvoltatorilor de aplicații noile reglementări privind utilizarea și transmiterea de date personale către terți și se pare că de acum încolo aplicațiile care transmite date privind locația utilizatorilor este strict interzisă.

Până acum, dacă utilizatorul lăsa pornită funcția de localizare, însemna că-și dă acordul privind utilizarea acestor informații de către dezvoltatorii de aplicații care folosesc funcția de localizare.

Acum, Apple a trecut la reevaluarea aplicațiilor, iar mai mulți dezvoltatori de aplicații s-au trezit cu o înștiințare din partea Apple în care li se spune că aplicația lor încalcă secțiunile 5.1.1 și 5.1.2 din ”App Store Review Guidelines” care fac trimitere la modul în care pot fi folosite datele utilizatorilor și cum pot fi colectate datele personale.

Apple le cere dezvoltatorilor să înlăture orice componentă din aplicațiile lor care încalcă regulile înainte de a primii aprobarea de a fi listate în App Store.

În înștiințările către dezvoltatori Apple le spune acestora că ”Nu poți utiliza sau transmite informații personale fără să obții permisiune (din partea utilizatorilor) și fără să oferi acces către informații care explică în ce mod și când datele sunt utilizate. Datele colectate de aplicații nu vor fi utilizate sau retransmise către terți în alte scopuri în afară de acela de a îmbunătăți experiența de utilizator sau de a îmbunătății performanțele software-ului/hardware-ului care are acces la funcția de localizare”.

Este destul de clar, Apple revizuiește portofoliul de aplicații din App Store, iar aplicații care nu sunt conforme cu noile reguli riscă să fie excluse din magazinul de aplicații al celor de la Apple.