Apple acuzată că ține 252 miliarde de dolari într-un paradis fiscal! Oficialii companiei neagă informațiile!

- Adrian Ungureanu
363

Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (International Consortium of Investigative Journalist – ICIJ) a publicat zilele acestea ancheta ”Paradise Papers” în care dezvăluie că Apple ar ține într-un paradis fiscal 252 de miliarde de dolari, pentru a evita impozitarea acestora.

Subsidiara din Irlanda ar fi fost mutată în Jersey, o insulă din Canalul Mânecii, teritoriu care se află sub conducerea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Este un teritoriu care se guvernează singur, dar răspunde în fața Coroanei Marii Britanii.

Având un regim fiscal relaxat, această destinație le-ar fi dat celor de la Apple ideea să-și mute firmele înscrise în Irlanda în Jersey. Deși ”manevra” este criticată, din punct de vedere legal, Apple nu a încălcat nicio lege.

Apple este, însă, că a făcut aceste ”manevre” pentru a scăpa de plata impozitelor în SUA. Apple chiar a intrat în vizorul Senatului American în 2013 pe tema taxelor și acuza compania din Cupertino că recurge la strategii fiscale elaborate pentru a nu plăti taxe către bugetul SUA.

Evident că aceste informații nu aveau cum să nu creeze nicio emoție în birourile de la Cupertino, iar compania a replicat spunând, că își plătește taxele, plătind ”miliarde de dolari în taxe către bugetul SUA” și au spus chiar că ”Apple este cel mai mare plătitor de taxe al lumii”.

Adevărul este cu siguranță undeva la mijloc. Cu siguranță Apple încearcă să-și reducă sau să-și conserve nivelul impozitelor plătite, mai ales în condițiile în care veniturile și profitul companiei au continuat să crească în ultimii ani.

De cealaltă parte, apelarea la mecanisme complicate prin care să evite taxele Apple pare că recurge la practici meschine, dar atât timp cât nu face nimic ilegal, gigantul american încă nu poate fi acuzat de nimic. Deocamdată, de vină este lipsa de uniformitate a mediului fiscal de la nivel global.