ANCOM: Tarifele apelurilor la puncte mobile vor fi reduse de la 1 mai

- Adrian Ungureanu
407

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat că a ajuns la un acord cu industria de comunicații electronice privind reducerea a tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile, cu 12,5%, de la 0,96 eurocenți/minut la 0,84 eurocenți/minut, începând cu dată de 1 mai 2018.

Măsură este, însă, una tranzitorie, până la finalizarea unui nou model de cost. ”Odată cu această reducere a tarifelor între operatori, companiile vor fi motivate să opereze la costuri cât mai eficiente, lucru care va încuraja concurență și care se va reflectă și în prețurile plătite de utilizatori pentru apelurile în rețelele mobile”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, într-un comunicat citat de Hotnews.ro.

Tariful de terminare reprezintă prețul plătit de un furnizor de servicii de telefonie operatorului în rețeaua căruia este terminat apelul efectuat de proprii utilizatori în rețeaua acestuia din urmă. Acest preț se regăsește în tariful perceput utilizatorului final care inițiază apelul.

ANCOM va iniția anul acesta dezvoltarea unui nou model de cost, care să reflecte costurile eficiente ale furnizării serviciilor de terminare la puncte mobile și din care va rezultă un nou nivel al tarifului maxim de terminare la puncte mobile.

Până la finalizarea noului model de cost, ANCOM consideră că soluția potrivită este adoptarea tarifului tranzitoriu agreat marți, 6 martie. Acesta reprezintă media tarifelor pentru furnizarea acestor servicii în statele membre ale Uniunii Europene care au folosit modelul de cost de tip bottom-up LRIC pur. Acest tip de model de cost este de altfel instrumentul recomandat de Comisia Europeană pentru reglementarea tarifelor de terminare a apelurilor la puncte fixe și, respectiv, mobile.

Soluția aleasă de ANCOM are avantajul că poate fi implementată mai rapid decât o eventuală actualizare a modelului de cost existent și este o măsură temporară adecvată până la stabilirea tarifelor care vor rezultă dintr-un nou model de cost LRIC pur, ce va include și tehnologia 4G/LTE.

Termenul de aplicare a tarifelor tranzitorii
Tariful tranzitoriu de terminare la puncte mobile nu va putea depăși 0,84 eurocenți/minut, începând cu dată de 1 mai 2018 și până la dată finalizării acestui nou model de cost.

Având în vedere complexitatea unui astfel de exercițiu de modelare, precum și experiență anterioară cu dezvoltarea unor modele tehnico-economice elaborate, Autoritatea estimează că finalizarea noului model de cost va dura aproximativ 16 luni de la dată începerii procesului.

Viitorul model de calcul al tarifelor va ține cont de creșterea acoperirii rețelelor 4G/LTE din ultimii ani și de creșterea substanțială a volumului de date, indicatori care vor conduce, probabil, la o diminuare a costurilor eficiente de furnizare a serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile.