ANCOM revizuiește condițiile de utilizare a benzilor de frecvențe radio exceptate de la licențiere

404

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a lansat astăzi în consultare publică un proiect de decizie care actualizează prevederile deciziei privind frecvenţele radio ori benzile de frecvenţe radio exceptate de la regimul de licenţiere, în conformitate cu modificările legislative de la nivel european.

Principala modificare constă în extinderea benzii de frecvență în care funcționează echipamentele destinate radiocomunicațiilor mobile private – PMR 446 (echipamente de tip walkie – talkie), pentru a se permite utilizarea în România și a echipamentelor PMR 446 digitale în regim nelicențiat.

Modificări propuse
Proiectul supus consultării publice urmărește, în principal, actualizarea specificației tehnice privind interfața radio RO-IR 15 și corelarea unor termeni utilizați în legislația de specialitate.

Astfel, se propune extinderea benzii de frecvențe radio destinată funcționării echipamentelor PMR 446 în regim nelicențiat până la 446,2 MHz. Totodată, proiectul de decizie urmărește și permiterea utilizării, în România, a acestei benzi pentru echipamente PMR 446 digitale în regim nelicențiat.

Contextul actual
În prezent, în România, în regim nelicențiat, pot funcționa doar echipamentele PMR 446 analogice (în banda 446 – 446,1 MHz).

Aceste echipamente pot fi folosite în benzile libere exceptate de la licenţiere, dar utilizarea lor în aceste benzi se face numai cu respectarea normelor tehnice în vigoare pentru a se elimina riscul de producere a interferenţelor prejudiciabile asupra stațiilor de radiocomunicații care utilizează spectrul radio în conformitate cu reglementările în vigoare.

De asemenea, banda de frecvențe utilizată de aceste echipamente nu beneficiază de protecţie radio, indiferent dacă interferențele sunt produse de utilizatori similari sau de staţii de radiocomunicaţii care funcţionează în conformitate cu reglementările în vigoare.

Consultare publică
Proiectul de Decizie a preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii pentru modificarea şi completarea Deciziei preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii nr. 311/2016 privind frecvenţele radio ori benzile de frecvenţe radio exceptate de la regimul de licenţiere poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 04.10.2018, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr.2, sector 3, Bucureşti), direct la Registratură sau prin intermediul direcţiilor regionale ale Autorităţii. Observaţiile pot fi transmise şi prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.