ANCOM: amplificatoarele de semnal 2G/3G/4G trebuie să aibă marcaj CE și pot fi puse în funcțiune doar cu acordul operatorilor

331

Serviciul de telefonie mobilă funcționează prin propagarea undelor radio, care poate fi afectată de diferite obstacole (clădiri, tuneluri, dealuri, păduri, lacuri sau condiții meteo), tipul telefoanelor folosite, numărul de apeluri inițiate în același timp de mai multe persoane etc.

Amplificatoarele de semnal (denumite și repetoare) sunt echipamente menite să preia semnalul emis de furnizorii de servicii de comunicații mobile din exteriorul clădirilor pentru a-l amplifica în interiorul acestora, oferind o putere îmbunătățită a semnalului radio.

Dacă un amplificator de semnal nu are aplicat pe el marcajul CE, acesta este neconform. În momentul în care un astfel de aparat este pus în funcțiune pe teritoriul României, el poate produce interferențe care perturbă buna funcționare a serviciilor de telefonie mobilă. Astfel, numărul utilizatorilor care pot folosi serviciul de telefonie sau internet mobil în zona respectivă scade semnificativ, apelarea devenind uneori imposibilă, iar apelurile în curs se întrerup.

În cazuri extreme, interferențele cauzate de echipamentele neconforme pot afecta apelarea numărului de urgență 112.
Dacă în 2016 au fost localizate și confiscate 7 astfel de amplificatoare de semnal neconforme, în 2017 numărul acestora a ajuns la 68, în 2018 – la 132, iar în prima jumătate a acestui an au fost localizate 44 de amplificatoare fără marcaj CE aplicat, care au provocat interferențe prejudiciabile.

De reținut
Utilizatorii care folosesc amplificatoare de semnal 2G/3G/4G trebuie să verifice existența marcajului CE pe aparat, iar în cazul în care acesta lipsește, aparatul trebuie scos din funcțiune. În cazul în care cei care dețin echipamente neconforme continuă să le folosească, încalcă astfel prevederile Hotărârii Guvernului nr. 740/2016, riscând sancțiuni cuprinse între 500 şi 5.000 lei.

În același timp, pentru că folosirea amplificatoarelor de semnal (chiar dacă sunt conforme si au marcaj CE) presupune utilizarea spectrului de frecvențe, acestea pot fi puse în funcțiune numai cu acordul operatorilor de telefonie mobilă care dețin licența de utilizare a spectrului de frecvențe radio.