Analiști: Piața smartphone nu mai suportă creșteri de prețuri, vânzările sunt în scădere

- Adrian Ungureanu
406

Deși inițial au fost unii analiști care spuneau că Apple rescrie legile economiei, anticipând vânzări record pentru un produs extrem de scump, perspectiva asupra pieței smartphone s-a schimbat radical.

Primele săptămâni au fost încurajatoare pentru Apple și iPhone X, dar cum timpul a trecut, realitatea a arătat că a fost doar un val de cumpărături generat de entuziaști, iar ritmul vânzărilor de iPhone X a început să scadă vertiginos, Apple reducând ținta de producție la jumătate față de planul inițial.

Producătorii de componente își văd acum periclitate afacerile din această cauză, iar acum analiștii dau vina pe iPhone X și pe celelalte telefoane scumpe pentru stagnarea pieței smartphone.

Analiști din cadrul unora dintre cele mai mari instituții financiare și de cercetare de piață afirmă că prețul mediu de achiziție a crescut foarte mult în ultimul an, iar piața nu mai poate suporta încă o creștere de prețuri.

”Există un singur factor care suprimă piața smartphone în acest moment și acela este prețul”, și-a avertizat clienții Jeffery Kvaal, analist în cadrul grupului Nomura. Acesta anticipează că vânzările de iPhone X vor scădea de la 13-18 milioane de unități, la 8-12 milioane unități în primele trei luni ale acestui an.

De asemenea, există o doză din ce în ce mai mare de scepticism în privința vânzărilor și în interiorul Apple și mai ales în lanțul de aprovizionare cu componente.

”Surse din rândul producătorilor de componente pentru Apple spun că situația este mult mai neagră decât cea prevăzută decât Tim Cook (CEO-ul Apple – n.r.) Vânzările vor continua să stagneze sau chiar să scadă pe tot parcursul anului” se arată într-un raport al celor de la Longbow Research.

Așadar, perspectivele pentru Apple, dar și pentru ceilalți producători de telefoane scumpe, nu sunt foarte optimiste, tocmai din cauza creșterii prețurilor bruște.