Amazon vrea să transforme în realitate una din seriile de cărți SF ale lui Asimov – un robot pentru fiecare casă

465

Dacă nu sunteți familiari cu seria ”Eu, Robotul” al lui Isaac Asimov, poate ați văzut filmul cu același nume (I, Robot). Una din ideile propuse de Asimov este aceea că vom avea un viitor în care în fiecare casă va exista un robot.

Acel robot va asista proprietarul cu diverse sarcini, treburi prin casă. Vor deveni adevărați companioni pentru oameni. Unii chiar vor deveni dependenți de roboți. Așa cum mulți suntem acum dependenți de smartphone-uri.

Oricum, Amazon are în plan să devină USR, corporația care apare în filmul din 2004, în care joacă Will Smith și să producă roboți pentru acasă. Deja o face într-un anume fel, pentru că boxele Echo, acestea fiind înzestrate de inteligență artificială această fiind controlată dintr-un sistem central. Așa se întâmplă și cu roboți din film, fiind legați la un computer central care îi coordonează.

Deocamdată, se spune că acesta este un plan secret. Nu se știe exact dacă Amazon își va duce planul la bun sfârșit, dar este clar că oficialii companiei iau în calcul o asemenea inițiativă.

De fapt, planul există mai de mult timp, dar acum Amazon a început angajările pentru proiectul care a primit numele ”Vesta”, o veche divinitate romană, considerată drept protectoare a focului din cămin și a căminului în general.

Indiferent de ce ne rezervă viitorul, important e ca Amazon să perfecționeze și să îmbunătățească principiile roboților, plecând de la cele trei legi ale roboticii propuse de Asimov.

1. Un robot nu are voie să pricinuiască vreun rău unei ființe umane, sau, prin neintervenție, să permită ca unei ființe omenești să i se facă un rău.

2. Un robot trebuie să se supună ordinelor date de către o ființă umană, atât timp cât ele nu intră în contradicție cu Legea 1.

3. Un robot trebuie să-și protejeze propria existență, atât timp cât acest lucru nu intră în contradicție cu Legea 1 sau Legea 2.

Amazon trebuie să aibă grijă ca roboți să nu dezvolte Legea 0 (zero) care spune că: Un robot nu are voie să pricinuiască vreun rău umanității sau să permită prin neintervenție ca umanitatea să fie pusă în pericol.

Această lege duce la modificarea celorlalte trei legi, iar roboți ajung să preia controlul în mod abuziv asupra oamenilor, pentru ai preveni să nu-și mai facă rău singuri. În acest control este unul nedorit și care poate duce la cazul în care un robot ajunge să-i facă rău unei ființe umane.