A fost descoperită o nouă versiune a trojanului bancar NukeBot

- Adrian Ungureanu
202

O nouă versiune a NukeBot, un trojan bancar creat pentru a fura datele de autentificare ale clienților serviciilor de online banking, a fost detectată de cercetătorii Kaspersky Lab.

În industria de securitate erau cunoscute versiuni anterioare ale acestui troian, ca TinyNuke, dar acestora le lipseau caracteristicile cerute pentru a lansa atacuri. Ultimele versiuni, însă, sunt complet funcționale și conțin codul necesar pentru a ataca utilizatorii anumitor bănci.

Chiar dacă apariția unei noi familii malware nu este ceva neobișnuit, faptul că infractorii au o versiune a troianului, gata de atac, înseamnă că în curând s-ar putea să inițieze o campanie malware la scară largă, pentru a infecta utilizatorii. Kaspersky Lab a publicat o scurtă analiză a acestui program malware, pentru a-i avertiza din timp pe clienții săi și pe ceilalți utilizatori.

NukeBot este un troian bancar. În momentul infectării, “injectează” codul malware pe pagina web a unui serviciu de online banking afișat în browser-ul victimei și apoi fură datele utilizatorului și păcălește sistemul de autentificare.

Potrivit cercetătorilor Kaspersky Lab, există deja un număr de mostre ale acestui troian, distribuite pe forumuri de hacking. Majoritatea acestora sunt variante în lucru, de-abia funcționale, dar experții au reușit să identifice și unele ce reprezintă o reală amenințare.

În jur de 5% dintre toate mostrele găsite de Kaspersky Lab sunt reprezentate de noile “versiuni de luptă” NukeBot, care și-au îmbunătățit codurile sursă și capacitatea de atac. Printre altele, aceste versiuni conțin elemente de cod care imită interfața unor servicii reale de online banking. Pe baza analizei acestor fragmente, experții Kaspersky Lab consideră că principalele ținte ale noii versiuni Nuke Bot sunt utilizatorii mai multor bănci din Franța și SUA.

In plus, cercetătorii Kaspersky Lab au reușit să detecteze mai multe variante de NukeBot care nu aveau funcționalitatea celor de mai sus și erau create pentru a fura parole de e-mail și browser. Acest lucru poate însemna că dezvoltatorii noilor versiuni intenționează să lărgească funcționalitatea acestei familii malware.

Pentru protecția împotriva atacurilor NukeBot, specialiștii în securitate Kaspersky Lab au următoarele sfaturi:
Pentru organizațiile financiare care oferă servicii de online banking:
• Asigurați-vă că aveți o soluție eficientă de prevenire a fraudei activată, ca să puteți detecta rapid utilizarea neautorizată a conturilor clienților și activitatea financiară neobișnuită.

Pentru clienții serviciilor de online banking:
• Folosiți o soluție de securitate cu tehnologii personalizate, care să protejeze tranzacțiile financiare, cum este Safe Money , de la Kaspersky Lab.
• Faceți periodic un scan al sistemului pentru a detecta posibile infectări.