3 din 10 români recunosc faptul că au fost victimele atacurilor cibernetice

- Adrian Ungureanu
210

Românii încep să devină din ce în ce mai conştienţi de pericolele care îi pândeşte în mediul online. 7 din 10 români nu se consideră protejaţi corespunzător în în faţa ameninţărilor cibernetice şi iar trei din zece români recunosct faptul că au fost victime ale atacurilor informatice, potrivit unui sondaj realizat de StarTech Team, furnizor de soluţii şi servicii IT.

Rezultatele sondajului relevă însă importanţa pe care o au accesul la informaţie şi educarea utilizatorilor de Internet pentru a limita acest fenomen. Astfel, peste 90% dintre intervievaţi consideră că reușitele atacurilor cibernetice ar scădea dacă oamenii ar fi mai bine informați în legătură cu pericolele la care se expun pe Internet.

Comportamentul utilizatorilor este adesea vulnerabilitatea cel mai mult exploatată de către infractorii cibernetici. Astfel, peste 70% dintre respondenţi admit că au divulgat informaţii personale prin e-mail, iar 30% dintre aceştia susţin că au vost victime ale atacurilor informatice.

Cu toate acestea, respondenţii admit că ştiu despre amploarea fenomenului, peste 92% dintre aceştia fiind familiarizaţi cu termenul de „criminalitate informatică”, iar aproape 56% dintre ei se consideră bine informaţi cu privire la riscurile la care se expun atunci când folosesc Internetul.

Cât despre situaţiile la care se simt cel mai expuşi, 82% dintre respondenţi au menţionat riscul de infectare cu viruşi şi programe malware, iar 56% au menţionat furtul de date personale.

Prima platformă de educare a utilizatorilor împotriva ameninţărilor online
În acest context, StarTech Team, prin StarTech Academy, program de formare a specialiştilor IT, lansează Sigurantapenet.ro, prima platformă de educare a utilizatorilor de Internet din România, care pune accent pe protejarea împotriva fraudelor informatice.

Platforma Sigurantapenet.ro cuprinde şase module de certificare. Fiecare modul are în componenţa sa un material video şi un suport de curs, urmat de un test care permite utilizatorilor să avanseze la modulul următor. După parcurgerea celor şase module, utilizatorii vor primi certificarea StarSafe şi o licenţă Kaspersky Internet Security cu opţiunea Safe Kids (12 luni valabilitate inclusă).