2,27 milioane de calculatoare infectate cu un backdoor prin intermediul CCleaner

- Adrian Ungureanu
369

CCleaner este una dintre cele mai populare aplicații de PC la ora actuală. Fără îndoială are foarte puțin adepți care încearcă să-și țină calculatorul organizat și în condiții de rulare optime.

Pare și o aplicație de încredere pentru că este dezvoltată de Piriform, divizie a companiei de securitate cibernetică Avast, dar uite că nu este. CCleaner a fost infectat cu un backdoor, care a afectat 2,27 milioane de calculatoare.

Breșa de securitate a fost depistată de cei de la Cisco, din divizia Talos, și au raportat imediat problema. Cei de la Avast au reacționat rapid și spun că au blocat backdoor-ul respectiv.

”Din fericire”, atacul pregătit de hackeri prin acest backdoor, Avast afirmând că a doua fază a atacului, probabil cea importantă nu a putut fi activată. În schimb, backdoor-ul a ajutat hackerii să colecteze datele despre calculatoarele infectate, cum ar fi programele și procesele instalate, deci ceva important abia urma să se întâmple.

Avast a preluat Piriform în luna iulie, așa că este surprinzător că Avast nu a detectat prima această breșă de securitate. Compania încă nu a determinat când și cum a fost infectat CCleaner și, nici nu a prezentat vreo teorie, preferând să nu speculeze în niciun fel pe tema acestui subiect.