ZTE scapă de interdicția din partea SUA, dar o așteaptă alte amenzi mari

- Adrian Ungureanu
389

Chinezii de la ZTE au probleme mari în SUA, după ce au încălcat embargoul impus Iranului și Coreei de Nord și au importat bunuri cu tehnologie și componente americane în cele două țări, și după ce au eșuat în a se conforma deciziilor impuse de americani după ce au fost încălcând embargoul.

Autoritățile SUA au impus o restricție prin care timp de 7 ani chinezii nu mai pot folosi tehnologie și componente americane, ZTE nemaiputând să cumpere componente și licențe aparținând companiilor americane, inclusiv procesoare Snapdragon de la Qualcomm.

Asta înseamnă un blocaj aproape complet pentru ZTE, care fără modem-urile și licențele americanilor au probleme mari nu doar pentru divizia de telefoane mobile, ci și pentru cea de echipamente de rețea, cea mai importantă componentă a grupului chinez, care are mulți clienți mari, cum ar fi Nokia, Ericsson și dar și multe mari companii americane.

În aceste condiții ZTE a decis în urmă cu aproape 2 săptămâni să sisteze vânzările, aflându-se chiar sub amenințarea falimentului pentru că marea parte a activităților sale sunt blocate pentru că nu poate să cumpere componente, nici tehnologii americane.

După intervenția președintelui chinez Xi Jinping, omologul său american, Donald Trump a anunțat că a recomandat Departamentului de Comerț al SUA să ridice restricțiile împotriva ZTE, pentru că sunt prea multe locuri de muncă puse în pericol în China.

Săptămâna trecută, ZTE și autoritățile chineze s-au întâlnit și ar fi ajuns la un acord ca ZTE să crească nivelul achizițiilor de componente și tehnologii americane, o decizie ce rezonează cu politica lui Trump care vrea să reducă deficitul comercial dintre SUA și China.

Până aici toate bune și frumoase. Pare că ZTE a scăpat, dar nu va fi chiar așa. Cel puțin doi oameni importanți din SUA, Steve Mnuchin Secretarul Trezorăriei SUA și Lawrence Kudlow, directorul Consiliului Economic Național al Statelor Unite, spun că ZTE nu va scăpa ieftin.

Mnuchin spune că Donald Trump le-a cerut autorităților să fie foarte dure cu ZTE, pentru că președintele chinez, Xi Jinping nu i-a cerut lui Trump să elimine restricțiile, ci doar să le permită celor de la ZTE să se apere, să aducă dovezi că vor îndrepta situația.

Kudlow, care este și unul din consilierii lui Donald Trump, spune că deși condițiile restricțiilor ar putea fi schimbate, vor fi alte măsuri drastice impuse chinezilor, de la amenzi usturătoare, la necesitatea schimbării conducerii companiei și condiții mai stricte de derulare a afacerilor în SUA.