Zcash, noua monedă preferată de hackeri pe care o obţin prin infectarea calculatoarelor din întreaga lume

122

La sfârșitul lunii octombrie a fost lansată noua cripto-monedă Zcash, poziționată de creatorii ei ca o alternativă mai sigură la Bitcoin. La puțin timp după lansare, prețul monedelor Zcash a crescut foarte mult, ca și numărul de descărcări ale aplicației folosite pentru a genera Zcash pe computerele personale. În multe dintre aceste cazuri, aplicația s-a “deghizat” în altceva și utilizatorii nu au știut că, descărcând-o, infractorii vor putea să le folosească PC-ul pentru a crea Zcash.

 

Una dintre caracteristicile de bază ale monedelor bazate pe sistemul Blockchain este abilitatea lor de a crea o nouă unitate (sau monedă) folosind puterea de calcul a procesoarelor care au instalate programe speciale pentru “minerit” (“mining”). În același timp, conform unui concept Blockchain, cu cât mai multe monede sunt produse, cu atât mai mult timp și putere de calcul sunt necesare pentru a crea o nouă monedă.

 

De exemplu, în 2009, când a fost creată Bitcoin, prima monedă cripto-digitală și cea mai populară, era nevoie doar de câteva zile, pentru ca un pasionat cu un PC cu putere medie să obțină mii de monede. Acum, durează mii de ani și multă putere de calcul și electricitate ca să obții doar o monedă. Dar lucrurile stau altfel cu alte cripto-monede bazate pe Blockchain, cum este Zcash.

 

La fel ca în cazul Bitcoin, în 2009, în prezent este relativ ușor să obții Zcash, pentru că a fost lansat doar cu câteva luni în urmă și nu au fost generate prea multe monede până acum. Totuși, spre deosebire de Bitcoin, prețul Zcash a început să crească dramatic aproape imediat după creare. La un moment dat, prețul unei monede era de 10.000 de dolari.

 

Desigur, acest lucru a făcut din Zcash o monedă foarte atractivă pentru infractorii cibernetici. În momentul în care studiau impactul Zcash pe piața underground, cercetătorii Kaspersky Lab au descoperit cel puțin 1.000 computere cu software de mining, capabile să genereze Zcash. Programul era deghizat – cel mai frecvent, ca instrumente Task Manager – iar infractorii au distribuit aplicații pentru mining Zcash prin intermediul site-urilor de tip “torrent”, ca un bonus la software piratat sau gratuit. Utilizatorii instalează programul de bună voie, fără să fie conștienți de scopul exact al aplicației pe care o lansează. În noiembrie, PC-urile identificate generau echivalentul a 6.000 de dolari pe săptămână profit net, în monedă Zcash,  pentru infractorii din spatele programului.

 

Recomandarea specialiştilor de la Kaspersky Lab este aceea de a nu-i ajuta pe hackeri să-şi sporească încasările şi să instalaţi soluţii de securitate pentru a înlătura aplicaţiile infectate care îi ajută să genereze Zcash