Youtube inlocuieste Adobe Flash cu HTML 5 in majoritatea browserelor

15

Portalul de materiale video Youtube, detinut de Google, va introduce sistemul HTML 5 ca modalitate predefinita de randare. Acesta reprezinta un alt pas major in inlocuirea Adobe Flash, strategie adoptata si de alte companii.

 

Pana acum, Adobe Flash a fost varianta cel mai des aleasa de randare, chiar daca sistemul are o multime de hibe. Chiar si asa, in trecut, Flash oferea o serie de avantaje fata de primele versiuni ale HTML 5, motiv pentru care era si preferat in detrimentul celui din urma. Totusi, in prezent, browserele Chrome, Internet Explorer 11, Safari 8 si versiunile beta de Firefox vor trece toate la folosirea standardului HTML 5, mult mai imbunatatit fata de primele versiuni.

 

Richard Leider, unul dintre oficialii Youtube a explicat prin intermediul unei postari pe blogul companiei ca imbunatatirile aduce HTML 5 fac din acest standard o alternativa viabila. In plus, el a mai subliniat ca HTML 5 nu este incorporat doar in browsere, ci se gaseste si pe televizoare inteligente si alte dispozitive de streaming. Adaptive Bitrate, ca parte a MediaSource, a reusit, spune Leider, sa reduca timpul de buffering cu 50% la nivel global si cu aproximativ 80% in cadrul retelelor foarte aglomerate. MediaSource este de asemenea folosit pentru streaming-ul live pe consolele de jocuri si streamere media. Mai este de notat ca VP9 Codec permite o rezolutie de inalta calitate cu 35% mai putina latime de banda utilizata. Acest lucru inseamna ca videoclipurile in format 4K vor porni mai repede atunci cand sunt vizualizate.

 

Media Extensions va beneficia de un sistem de criptare ceea ce inseamna ca securitatea va fi separata de capitolul de livrare, fapt care face HTML 5 un standard de randare care se poate folosi pe mai multe platforme. De asemenea, WebRTC a subliniat recent ca aplicatia Hello inclusa in Mozilla Firefox permite o gama mai mare de streaming de continut fara sa mai fie nevoie de plug-in-uri, iar integrarea materialelor video fullscreen va permite o rezolutie 4K completa atunci cand continutul este accesat.

 

Google a mai declarat ca va incerca sa evidentieze caracterul depasit al Flash in cadrul Flash API si va incerca sa convinga dezvoltatorii sa se orienteze catre iframes. Este de mentionat ca asta nu inseamna ca legatura dintre Adobe Flash si Youtube va disparea complet. Sistemul actual ramane deocamdata valid, special pentru versiunile mai vechi de browser. Cu siguranta, insa, sistemul nu va mai fi sustinut in aceasta forma de catre Google foarte multa vreme, mai ales daca ne gandim ca versiunile actuale ale Firefox beta vor deveni stabile.

 

Adobe Flash, in trecut optiunea cea mai adoptata in cazul randarii de continut multimedia, nu a reusit sa tina pasul cu avansul din peisajul tehnologic. Faptul ca Youtube a decis sa adopte HTML 5 nu face de cat sa trimita Flash si mai mult in plan secund.

 

Πηγή: The Inquirer