Yahoo a recunoscut inca un incident informatic cu 1 miliard de clienti afectati

117

Yahoo a recunoscut ieri un al doilea atac informatic major, care de data asta a afectat 1 miliard de utilizatori ai serviciilor sale, iar pirații internetului au accesat adresele, parolele și informațiile personale din cont. Acum ceva vreme, Yahoo anunțase un incident similar care afectase “doar” 500 de milioane de utilizatori.

 

Primul incident era din 2014, dar noul caz este din 2013, ceea ce înseamnă că de fapt Yahoo a avut probleme reale de foarte mult timp. Probabil ei s-au gândit că dacă le ascund nu vor fi descoperite niciodată. Din păcate mulți utilizatori foloseau probabil parolele de Yahoo și la alte conturi, se întâmplă des asta. Așa că pirații internetului au profitat din plin.

 

Hackerii au obținut în 2013 inclusiv numerele de telefon, data nașterii sau adresele de acasă ale utilizatorilor care aveau profil real. Pe lângă accesul la parole, ei au avut de asemenea posibilitatea de a accesa întrebările de securitate și răspunsurile care permiteau control total asupra conturilor. Acum vor reseta parole și vor solicita utilizatorilor să schimbe întrebările de securitate.

 

Ancheta continuă și cu incidentul din 2014, iar acum Yahoo recunoaște că pirații Internetului au vizat special anumiți utilizatorii de mail, ale căror conturi au fost accesate de hackeri. Ei continuă să spună că este vorba de o grupare sponsorizată de stat, probabil chinezii, dacă nu rușii, iar aceștia au furat inclusiv codul sursă al Yahoo de pe serverele companiei. 

 

Echipa  de securitate IT a Yahoo a făcut numeroase solicitări pentru echipamente și angajarea de oameni noi, dar conducerea de atunci a portalului, în special Marissa Meyer, a respins cererile. Așa că tocmai descoperirea incidentului a durat 2-3 ani, iar acum se caută dovezile prin arhive, împreună cu experți de la autoritățile americane. De aceea descoperirile merg greu.

Πηγή: Boston Globe