Xbox Kinect ajuta persoanele care au suferit atacuri cerebrale sa isi recapete mobilitatea

14

Kinetoterapeutii din Wexner Medical Center din Ohio au dezvoltat un program de terapie pentru pacientii care au suferit atacuri cerebrale. Acest program are la baza tehnologia Xbox Kinect si are ca rol sa ii ajute pe bolnavi sa isi recapete functiile motorii.

 

Terapia se realizeaza prin intermediul unui joc special dezvoltat numit Canyon Adventure, iar bolnavii trebuie sa “vasleasca” cu o canoe de-a lungul unui rau, sa pescuiasca, sa prinda obiecte si alte astfel de actiuni. Astfel, pacientii pot sa isi urmeze programul de recuperare in confortul propriilor case, fara sa mai fie neaparata nevoie sa mearga la un centru medical.

 

Acest tip de tratament a fost numit terapie prin miscare constransa-indusa (n.r – constraint-induced movement therapy) si, deocamdata, nu este disponibila decat pentru 1% dintre pacientii care ar avea nevoie. Terapia se bazeaza pe solicitarea partii imobile a pacientului care a suferit un atac cerebral si distribuirea de anumite sarcini pe care sa le efectueze.

 

Aceasta imobilizare a unei parti a corpului uman in urma unui atac cerebral se numeste hemipareza si afecteaza aproximativ 80% din supravietuitorii acestor atacuri in fiecare an. 99.9% dintre acesti pacienti nu reusesc sa se recupereze deoarece fie nu au acces la personal de specialitate, fie nu au acces la un centru medical adecvat, mai ales ca terapia este un proces pe termen lung.

 

Totusi, potrivit unuia dintre cercetatorii centrului medical din Ohio, tratamentul bazat pe tehnologia Xbox Kinect functioneaza foarte, foarte eficient si, in viitor, ar putea fi extinsa la un numar mai mare de pacienti. Faptul ca se foloseste un joc in cadrul acestei terapii face ca si timpul sa treaca mai repede. Desigur, grafica jocului Canyon Adventure este una rudimentara, dar actiunea ii prinde adesea pe bolnavi. Pacientii ajung sa faca pana la 1.500 de miscari pe ora, fara sa isi dea seama de acest lucru.

 

Medicii intreaba pacientii cam cat timp ar vrea sa se joace, iar raspunsurile sunt, de obicei, 10-15 minute. Totusi, datorita elementului de divertisment al jocului, multi ajung sa se joace si 40 de minute intr-o singura sesiune de terapie.

 

Πηγή: Slashgear