WWDC 2015: Apple a prezentat iOS 9 si OS X El Capitan

26

Apple a prezentat anul acesta in cadrul Worldwide Developers Conference (WWDC) urmatoarele versiuni ale sistemelor sale de operare, iOS 9 pentru telefoane si tablete iPhone, iPad si OS X El Capitan pentru  Mac-uri.

 

iOS 9 beta va putea fi testat din luna iulie 2015 si va include imbunatatiri ale asistentului Siri, Maps cu indicatii ce includ traseele transportului urban si Apple Pay cu suport pentru carduri de fidelitate. Noul ghid Maps va fi disponibil initial celor din Statele Unite, China, Germania si UK, mai exact locuitorilor si celor care tranziteaza San Francisco, New York, Washington, Beijing, Shanghai, Londra sau Berlin. Reprezentantii Apple au declarat ca acoperirea va fi extinsa in viitor, dar nu au divulgat planul de expansiune. Utilizatorii tabletelor iPad din noile generatii se vor bucura sa afle ca iOS 9 va introduce multitasking-ul. Astfel, iPad Air 2 va putea afisa pe ecran doua aplicatii cu care se poate interactiona concomitent, iar tabletele iPad Air si iPad mini 2 sau mai noi vor putea rula clipuri video in ferestre afisate peste alte aplicatii.

 

iOS 9 va putea fi instalat doar pe telefoanele iPhone 4s sau mai noi si pe tabletele iPad 2 sau mai noi.

 

In ceea ce-l priveste pe OS X (10.11) El Capitan, Apple anunta ca modificarile notabile aduse sistemului de operare al Mac-urilor vor tine de modul in care se va interactiona cu acesta. Spre exemplu, vor fi introduse recunoasterea gesturilor care accelereaza stergerea mesajelor prin swipe si suportul pentru cautari Spotlight folosind sitaxe familiare (ex.: “Documents I worked on last June.”). Un alt plus al lui El Capitan este inlesnirea tranzitiei aplicatiilor din iOS catre OS X, prin integrarea motorului de randare Metal. Primele companii care si-au anuntat suportul pentru Metal sunt Adobe, Epic Games, 2K Games si The Foundry.

 

Cei care doresc sa testeze iOS 9 Beta trebuie sa se inregistreze aici si sa astepte luna iulie. Programatorii pot instala OS X El Capitan Beta incepand de astazi, accesand acelasi link. Restul MacCuriosilor vor primi acces la beta abia in toamna.

 

Πηγή: engadget