Wine se indreapta spre Android. Va rula aplicatii Windows pe telefoane mobile si tablete

18

Platforma Wine este deja cunoscuta printre utilizatorii Linux si, in format original sau cu ajutorul unor interfete simplificate, ii ajuta pe cei care au dat de gustul sistemelor de operare gratuite sa nu se desparta si de jocurile preferate.

Problema pe care o intampina utilizatorii de Linux este absenta librariilor DirectX apartinand Microsoft-ului si reticenta dezvoltatorilor de a crea jocuri care sa foloseasca OpenGL. Wine a schimbat toate acestea devenind in scurt timp cea mai populara aplicatie ce crea un mediu virtual sub Linux, mediu in care puteau fi rulate aplicatii native Windows. Succesul se datoreaza in special consumului minim de resurse si simplitatii in utilizare.

Android-ul este un sistem de operare ce are la baza un nucleu Linux, asadar, debutul Wine pe aceasta platforma era doar o problema de timp. In cadrul Free and Open source Software Developers’ European Meeting 2013, dezvoltatorul Wine, Alexandre Julliard, a prezentat o versiune in lucru a programului, destinata sistemului de operare Android, compatibila cu arhitectura ARM. Potrivit celor de la Phoronix, aplicatia Windows se misca extrem de greu in timpul demonstratiei, insa Julliard pune asta pe seama faptului ca aplicatia rula pe Wine, iar Wine rula intr-un emulator Android, sub un alt sistem de operare.

Nu a fost anuntata o data de lansare pentru Wine-ul compatibil cu Android. Aplicatia se afla deocamdata in faza de programare si va mai trece niscaiva timp pana vom vedea primul beta.

Sursa: engadget.com