Windows 10 va ocupa cu pana la 6,6GB mai putin spatiu de stocare

33

Intr-un articol publicat recent pe blog-ul Windows, au fost detaliate metodele prin care Microsoft a reusit sa micsoreze spatiul de stocare necesar instalarii sistemului de operare Windows 10 x64.

 

Primul pas a fost utilizarea unui nou algoritm de comprimare a fisierelor sistemului de operare si promite ca va avea ca rezultat eliberarea a pana la 2,6GB spatiu de stocare. Microsoft subliniaza ca nu a scapat din vedere faptul ca accesul la fisiere comprimate necesita mai mult timp (putere de procesare CPU) si RAM. Prin urmare, doar sistemele care se dovedesc capabile (relativ noi) se vor putea bucura de cei 2,6GB in plus. Windows 10 va determina daca PC-ul este suficient de puternic si va opera comprimarea fisierelor in timpul procesului de instalare/upgrade. Daca masina de calcul se califica, comprimarea se va aplica si fisierelor aplicatiilor descarcate din magazinul virtual Microsoft.  

 

Al doilea pas este eliminarea partitiei pe care este stocata de obicei o imagine a sistemului de operare, utilizata in cazul in care se doreste reinstalarea, refresh-ul sau resetarea Windows-ului. Aceasta partitie, desi ascunsa, este prezenta pe majoritatea laptop-urilor achizitionate cu windows preinstalat si poate consuma intre 4GB si 12GB de stocare, daca producatorul PC-ului hotaraste sa stocheze drivere proprii, software si Superfish-uri pe care cumparatorul poate nu il va folosi vreodata. 

 

Dupa Windows XP, Microsoft a lansat o serie de sisteme de operare catalogate drept esecuri datorita faptului ca s-a pus prea mult accent pe estetica si prea putin pe functionalitate. Acest factor, alaturi de spatiul de stocare extins pe care il pretinde un Windows si a autonomiei scazute a PC-urilor portabile, a contribuit intr-o buna masura la declinul PC-ului traditional lasand loc expansiunii tabletei si a smartphone-ului.

 

Daca noul Windows se va ridica la inaltimea asteptarilor am putea fi martorii unei revigorari a pietei PC, necesara inante ca producatorii de componente sa isi orienteze definitiv eforturile catre sectorul mobile. In cazul in care Microsoft va da iarasi gres, PC-ul destinat consumatorului de rand va ajunge treptat sa fie comercializat la preturi exorbitante pe masura ce se indreapta spre disparitie.

 

Πηγή: windows