Windows 10 va fi gratuit, in anumite conditii

27

Anunturile facute in ultima perioada de catre Microsoft cu privire la distributia in mod gratuit a licentelor Windows 10 au fost contradictorii, dar si-au atins pe deplin scopul de a promova gratuit sistemul de operare ce va fi lansat in 29 iulie.

 

In prima faza, a fost lasat loc controverselor anuntandu-se ca Windows 10 va fi gratuit pentru toti utilizatorii. Apoi, s-a mentionat ca va fi gratuit doar pentru cei care detin licente Windows 7 si 8.1. In cele din urma, situatia a fost clarificata pe blogul Windows.

 

Asadar, cei care au instalat Windows 10 Preview prin intermediul programului Windows Insider si doresc sa foloseasca Windows 10 dupa data de 29 iulie, au la dispozitie doua optiuni.

 

Prima este aceea de a folosi gratuit sistemul de operare, in schimbul acordului de a instala actualizarile Windows 10 viitoare, inainte ca acestea sa fie lansate oficial. Acesta este un beta testing in care utilizatorii vor permite raportarea bug-urilor celor de la Microsoft. Exista riscul ca sistemul de operare sa devina instabil, insa datele personale vor fi pastrate si recuperate dupa instalarea ultimei versiuni stabile pe care Microsoft o va pune la dispozitia Insider-ilor in format .iso. Riscul de a intampina probleme de stabilitate/securitate este mai ridicat daca utilizatorul alege sa primeasca actualizari cat mai rapid cu putinta (Fast Ring) si este mai scazut daca este ales cercul Slow. Aceasta optiune se aplica in absenta unei licente de Windows 7 sau 8.1 si pentru upgrade de la Windows XP sau Vista.

 

A doua optiune este upgrade-ul la Windows 10 a unui sistem ce ruleaza in prezent Windows 7 sau 8.1 Genuine, fie ca a participat la programul Windows Insider, fie ca nu. Cei din aceasta categorie si cei care vor cumpara o licenta Windows 10 au libertatea de a alege instalarea actualizarilor (stabile) si de a selecta informatiile pe care sistemul de operare le va trimite catre Microsoft. 

 

Nu in ultimul rand, ofertele Microsoft se adreseaza doar persoanelor fizice. Companiile si cei care doresc licente Enterprise, vor fi nevoiti sa plateasca pentru ele.

 

Πηγή: windows