Wikipedia prezice evolutia burselor

22

Dupa Google si Twitter, iata ca si Wikipedia prezice evolutia pietelor de capital. Un studiu realizat de Dr. Suzy Moat, de la Warwick Business School, arata ca schimbarile numarului de vizualizari al paginilor legate de domeniul financiar pot fi conectate cu miscarile indicelului Dow Jones Industrial Average.

Mai exact, cu cat numarul de pagini financiare accesate pe Wikipedia creste, cu atat e mai probabil ca bursele sa scada.

“Aceste rezultate furnizeaza dovezi ca datele online ne pot da o noua intelegere asupra stadiilor timpurii ale deciziilor, dandu-ne posibilitatea de a vedea cum isi aduna oamenii informatii inainte de a decide cum sa actioneze in lumea reala”, spune dr. Moat.

Suzy Moat si Tobias Preis – de la Warwick Business School, UK -, impreuna cu Chester Curme, Adam Avakian, Dror Y. Kenett si H. Eugene Stanley – toti de la Boston University – au analizat cat de des sunt accesate 30 de pagini de pe Wikipedia care descriu companii listate in indicele Dow Jones Industrial Average, precum Procter & Gamble, Bank of America sau Walt Disney Company. Perioada analizata este decembrie 2007 – aprilie 2012.

O strategie de tranzactionare bazata pe frecventa vizionarilor pentru aceste pagini ar fi adus profituri de 141%. In mod similar, o strategia bazata pe vizualizarea a 285 de termeni generali financiari, precum macroeconomie, capital si bogatie, ar fi putut genera profituri de 297%.

Πηγή: PhysOrg