Wikipedia atinge 3 miliarde de pagini vizualizate pe mobile intr-o singura luna

16

Wikipedia, cunoscuta enciclopedie online gratuita a fundatiei non-profit Wikimedia Inc., a atins pentru prima data in istoria ei 3 miliarde de pagini vizualizate pe mobil intr-o singura luna. Traficul pe luna ianuarie a depasit toate asteptarile, Amit Kapoor, angajat Wikipedia, declarand despre aceasta crestere ca “Acest lucru inseamna ca 14,5 la suta din paginile Wikipedia sunt vizualizate de pe mobil, in crestere de la 9,9 la suta acum un an. Target-ul nostru in planul anual 2012-13 este sa ajungem la 4 miliarde de pagini vizualizate de pe mobil lunar pana la finele anului fiscal (Iunie 2013)”.

Un ultimii doi ani Wikipedia a cunoscut o crestere spectaculoasa a traficului pe mobil, de la 4,1 procente din traficul lunar total al encliclopediei online in decembrie 2010, la cifrele spectaculoase atinse in luna ianuarie a acestui an.

2012 a fost anul in care traficul pe mobil a crescut cu 75 la suta in timp ce traficul initiat de pe desktop s-a marit cu doar 20 de procente. Popularitatea de care se bucura Wikipedia pe diverse platforme vine in contradictie cu scaderea colaboratorilor voluntari, cei care editeaza informatii pentru enciclopedie fiind in scadere libera conform unui studiu facut de catre Universitatea din Minnesota.

Wikipedia este disponibila in 286 de limbi, insa limba in care se editeaza cel mai mult este engleza, avand o proportie de 50/50 fata de articolele editate in alte limbi.

Cresterea vizualizarilor pe mobil a site-ului Wikipedia este explicata si de programul Wikipedia Zero care ofera acces gratuit la platforma in unele dintre cele mai saraca tari. In luna octombrie mai mult de 230 de milione de oameni au avut acces gratuit la Wikipedia pe mobil, cifra ce a ajuns acum la 330 de milioane.

Sursa: The Next Web