Whatsapp cercetata de autoritati pentru stocarea datelor personale ale utilizatorilor

14

Serviciul de mesagerie mobila Whatsapp este cercetat de autoritatile pentru protectia datelor din Olanda si Canada dupa ce, in urma unor investigatii, s-a demonstrate ca stocheaza in mod ilegal pe serverele sale date despre contactele utilizatorilor.

Autoritatea Olandeza pentru Protectia Datelor (Dutch Data Protection Authority – DDPA) si Biroul pentru Secuitate din Canada (Office of the Privacy Commissioner of Canada – OPCC) au pus in discutie, in cadrul unui raport comun, ca serviciul Whatsapp – care permite trimiterea de message, imagini si materiale video prin intermediul conexiunii de internet a smartphone-urilornu a reusit sa stearga datele provenite din agendele utilizatorilor. Aceste date se refereau la persoane care nu folosesc Whatsapp si au ramas pe serverele companiei in forma bruta.

Atunci cand utilizatorii instaleaza aplicatia Whatsapp, aceasta cere permisiunea sa efectueze o identificare a prietenilor, astfel incat utilizatorii sa poata afla care dintre acestia folosesc deja serviciul. Autoritatile spun ca, desi nu este ilegal ca Whatsapp sa copieze date ale persoanelor care nu folosesc aplicatia, este ilegal faptul ca aplicatia nu sterge aceste date dupa ce face verificarea.

“Aceasta practica contravine legilor de intimitate a datelor din Olanda si Canada  care prevad ca datele sa fie retinute atata timp cat este nevoie pentru indeplinirea scopurilor precise”, au declarat autoritatile. In plus, oficialii s-au plans ca numai utilizatorii de iPhone care ruleaza sistemul de operare iOS 6 pot sa adauge manual contacte in aplicatie, ceea ce inseamna ca utilizatorii de Android si Windows Phone nu au alta solutie decat sa lase aplicatia sa le scaneze intreaga agenda telefonica.

Autoritatea Olandeza pentru Protectia Datelor sustine ca Whatsapp va suporta consecinte daca nu isi schimba politica in asa fel incat sa remedieze problemele constatate in rapor. In acelasi timp, Biroul pentru Secuitate din Canada a spus ca va monitoriza aplicatia, dar nu poate dispune nicio masura de sanctiune. Pana in acest moment, Whatsapp nu a facut nicio declaratie cu privire la acest subiect.

 

 

Sursa: The Inquirer