Vodafone: Durata unei convorbiri pe telefonul mobil s-a redus cu 50% in ultimii cinci ani

15
Odata cu cresterea uriasa in popularitate a smartphone-urilor si cu aparitia atator aplicatii mobile disponibile, pe langa Facebook, nu e de mirare ca durata unei convorbiri pe mobil s-a redus cu 50% in ultimii cinci ani. 
 
Un apel are acum in medie un minut si 40 de secunde, potrivit lui Kenneth De Spiegeleire, director de servicii business la Vodafone. Cifrele au fost obtinute dupa ce compania a analizat 15 piete importante pe care este prezenta si sunt valabile pentru segmentele business si consumer luate la un loc. 
 
Pe unele piete mai putin mature durata unui apel a crescut, insa nu in toate. De exemplu, in Kenya durata unui apel de voce a stagnat in perioada 2002 – 2007, desi costurile convorbirilor s-au redus considerabil. 
 
Apelurile mai scurte ii avantajeaza pe operatorii telecom, deoarece multi utilizatori folosesc un abonament cu pret fix. Utilizatorii vorbesc mai putin, iar infrastructura suporta o sarcina mai redusa. 
 
Potrivit Ofcom, arbitrul pietei telecom din Marea Britanie, in 2012 a scazut pentru prima data si volumul SMS-urilor. Nu e de mirare avand in vedere ca exista o oferta bogata de alternative: IM, Skype, Facebook, Twitter sau WhatsApp.