Utilizatorii de iPhone si iPad care fac jailbreak se expun unor riscuri de securitate sporite

15

Posesorii de dispozitive Apple pot alege dintre 1,5 milioane de aplicatii oficiale din AppStore. Pentru unii insa acestea nu sunt suficiente, astfel ca din ce in ce mai multi renunta la setarile standard si la restrictiile impuse de sistemul de operare si supun terminalele unui proces de jailbreak, altfel spus, isi decodeaza sistemul de operare al dispozitivului.

 

Daca in mod normal dispozitivele cu iOS sunt considerate mult mai sigure decat cele care ruleaza Android, procesul de Jailbreak diminueaza considerabil acest avantaj. Specialistii in securitate ai Bitdefender au identificat mai multe riscuri pentru terminalele Apple generate de procedeul de decodare a sistemului de operare.

 

Procedeul jailbreak a aparut initial in 2007 cand primii cumparatori de iPhone, dornici sa foloseasca mai multe aplicatii sau variante gratuite ale aplicatiilor legitime, au instalat instrumente dezvoltate de catre terti – precum AppSnapp si ZiPhone. Mai mult, jailbreak permite si accesul neingradit al autoritatilor si al altor structuri guvernamentale la continutul dispozitivului personal.

 

Utilizatorii care doresc sa-si decodeze telefonul si sa pastreze gradul de securitate a acestuia la un nivel rezonabil trebuie sa schimbe parola de administrator, sa actualizeze parola de utilizator si sa fie precaut cand instaleaza aplicatii sau software.