Utilizarea de software cu licenta genereaza Romaniei beneficii economice duble fata de utilizarea celor piratate

32

Cresterea gradului de folosire a programelor software cu licenta ar avea un impact pozitiv mai mare asupra economiei Romaniei, decat o crestere asemanatoare in utilizarea de software  piratat, reiese dintr-un studiu realizat de BSA si INSEAD.

Astfel, o crestere de 1% a gradului de utilizare a software-ului cu licenta ar genera o suma suplimentara de 108 milioane USD in economia Romaniei, in comparatie cu 54 milioane USD dintr-o crestere similara a utilizarii de software piratat. Aceasta inseamna ca utilizarea de software cu licenta ar produce o valoare economica adaugata de 54 milioane USD.

Utilizarea de software licentiat reduce riscurile si sporeste eficienta operationala, fapt care se reflecta in profiturile companiilor. Acest studiu confirma faptul ca folosirea de software licentiat nu aduce doar avantaje pentru firme, ci este si un important factor de crestere economica la nivel national. Guvernul, autoritatile de aplicare a legii si industria din Romania ar trebui sa profite de fiecare oportunitate pentru a obtine aceste venituri potentiale prin reducerea pirateriei si prin promovarea utilizarii de software licentiat”, a spus Magda Popescu, Outside Counsel BSA | The Software Alliance.

In studiu se mai arata si ca fiecare dolar investit suplimentar in software licentiat are o rentabilitate estimata de 89 USD, in comparatie cu o rentabilitate de 26 USD rezultata din valoarea fiecarui dolar suplimentar investit in utilizarea programelor software pirat.

Din studiu reiese si faptul ca o crestere cu 1% a gradului de utilizare de software licentiat la nivel global ar injecta o suma estimata la 73 miliarde de dolari in economia mondiala, fata de 20 miliarde de dolari rezultate de pe urma utilizarii de software piratat, ajungandu-se astfel la o diferenta de 53 de miliarde de dolari. Evident, fiecare tara inclusa in studiu a inregistrat avantaje economice mai mari in urma utilizarii de software licentiat fata de cea de software piratat.

Pe baza raportului dintre valoarea investitiei versus valoarea beneficiului, rentabilitatea investitiilor din utilizarea de software licentiat este la nivelul cel mai ridicat in tarile in curs de dezvoltare – in medie, 437 de dolari in plus la PIB pentru fiecare dolar investit. Totusi, indiferent de nivelul veniturilor, toate tarile obtin beneficii: fiecare dolar suplimentar investit in software cu licenta are o rentabilitate medie a investitiilor de 117 dolari in tarile cu venituri ridicate si de 140 de dolari in tarile cu venituri medii.

Studiile anterioare au demonstrat ca serviciile cu valoare adaugata oferite cu ajutorul programelor de software licentiat ajuta firmele sa isi reduca costurile si sa isi mareasca productivitatea. Acest raport merge si mai departe prin faptul ca stabileste impactul utilizarii de software licentiat asupra economiei nationale. Rezultatele arata clar ca utilizarea de software licentiat este benefica pentru mediul de afaceri si pentru economiile nationale si ca software-ul licentiat are un impact economic mai mare decat software-ul piratat in toate tarile incluse in studiu”, a spus Eduardo Rodriguez-Montemayor, cercetator sef la INSEAD eLab.