Una din patru reţele Wi-Fi poate fi oricând atacată de hackeri

30

Reţelele Wi-Fi sunt extrem de răspândite la ora actuală, în toată lumea. Mai ales în ţările dezvoltate şi în cele emergente. Problema mare a acestora este că de cele mai multe ori nu sunt administrate de oameni care au cunoştinţe cât de cât dezvoltate în ceea ce înseamnă securitatea acestora. Ori nu ştiu cum să le configureze corespunzător. Astfel, un sfert din hotsport-urile disponibile la nivel global ar fi victime sigure în cazul unui atac cibernetic, iar vina o poartă cei care le administrează, reiese dintr-un studiu realizat de furnizorul de soluţii de securitate IT, Kaspersky Lab.

 

După analizarea informațiilor din peste 31 de milioane de hotspots Wi-Fi, din toată lumea, Kaspersky Lab a descoperit că 28% dintre acestea nu sunt securizate și pun în pericol datele personale ale utilizatorilor. Cu alte cuvinte, tot traficul transmis prin intermediul acestor rețele, inclusiv mesajele personale, parolele, documentele și multe altele, pot fi ușor interceptate și folosite de atacatori.

 

Conform Kaspersky Security Network , 25% dintre rețelele Wi-Fi din lume nu sunt criptate sau protejate cu o parolă de vreun fel. Prin urmare, informația pe care o transmit este la liber și poate fi citită de terți.  Alte 3% dintre hotspots folosesc WEP (Wired Equivalent Privacy) pentru a cripta datele, Acest protocol nu este sigur și poate fi spart în câteva minute, cu ajutorul unor instrumente disponibile pe Internet.

 

Restul de aproape trei sferturi dintre punctele Wi-Fi folosesc o formă de criptare mai bună, bazată pe protocoalele WPA (Wi-Fi Protected Access). Efortul necesar pentru a sparge aceste rețele depinde de setări, inclusiv de cât de bune sunt parolele. Dacă parola este slabă sau accesibilă public (de exemplu, afișată într-o cafenea), un infractor va putea să decripteze traficul transmis prin intermediul rețelei.

 

Trebuie remarcat că Top 20 de țări cu cel mai mare procent de puncte Wi-Fi necriptate include multe destinații turistice populare – Thailanda, Franța, Israel, SUA și așa mai departe. Turiștii sunt printre cele mai vulnerabile categorii pentru că cel mai apropiat hotspot Wi-Fi este, adesea, singura modalitate de a se conecta la Internet. În același timp, un alt studiu sugerează că doar 57% dintre utilizatorii de Internet sunt preocupați de faptul că datele lor pot fi intercepte în timpul unei sesiuni Wi-Fi.