Un vis devenit realitate: Laundroid, masina de impaturit rufe

207

In timp ce unele companii se ocupau de refresh-uri, iar altele stricau pentru a avea ce repara, Seven Dreamers, Daiwa House si Panasonic se chinuiau cu Laundroid, masinaria care impatureste rufele.

 

Bazele proiectului Laundroid au fost puse in anul 2008, insa a fost nevoie de sapte ani pentru ca un prototip functional si estetic sa poata fi prezentat publicului. Din pacate, sapte ani nu au fost de ajuns pentru a deveni produs comercial. Urmatorul pas, care va fi facut anul viitor, va fi acela de a inregistra precomenzi. Candva in 2017 vor fi lansate variantele Beta pentru teste, in 2018 vor fi lansate medelele industriale si abia in 2019 va fi lansat Laundroid pentru publicul larg.

 

Intervalul indelungat necesar dezvoltarii a fost pus pe seama delicatetii materialelor textile si a algoritmilor necesari lui Laundroid pentru a recunoaste daca se afla in fata unui tricou, a unei camasi sau a unui pantalon. Pentru un robot, manevrarea rufelor s-a dovedit un proces foarte dificil in comparatie cu modelarea altor materiale rigide precum lemnul sau metalul. 

 

Metoda de impaturire a hainelor nu a fost prezentata si o buna parte a procesului a fost tinut secret. Cert este insa ca un tricou a iesit impaturit “la dunga” dupa cateva minute petrecute in masinarie.

 

In timpul prezentarii din cadrul CEATEC 2015, purtatoarea de cuvant a mentionat ca impaturirea tuturor rufelor care incap intr-o masina de spalat poate dura pana la sapte ore. Speram ca in 2019 timpul sa fie redus si pretul acceptabil.

 

Πηγή: engadget