Un singur balon cu aer cald al Google a livrat internet din Australia pana in Chile

21

Entuziastii tehnologiei urmaresc cu interes evolutia proiectulului Project Loon dezvoltat de cei de la Google. Acesta are drept scop sa ofere conexiuni la internet in zonele putin accesibile, totul prin intermediul unor baloane cu aer cald.

 

Un balon lansat recent din Noua Zeelanda a parcurs 9.000 de kilometri peste Oceanul Pacific, spre Chile loc in care Google a analizat rezultatele. Odata intrat in spatiul aerian Sud American, specialistii Google au comandat balonului sa schimbe altitudinea pentru a prinde un curent de aer care i-a incetinit viteza cu un sfert. In acest fel, au putut fi testate retele aeriene care ofereau conxiuni LTE ce puteau fi folosite.

 

Acum, balonul urmeaza sa faca o calatorie de opt zile pana in Australia, unde vor urma teste suplimentare. Daca pana in Chile viteza de deplasare a balonului a fost de 80 km/h, acum balonul se va deplasa cu 140 km/h. In cadrul testelor, inginerii Google au modificat altitudinea la care zbura balonul pentru ca acesta sa prinda anumiti curenti de aer si chiar i-au schimbat traiectoria pentru a o alinia cu locurile unde se efectuau teste.

 

Aceste teste sunt parte a programului de testare pe care gigantul motoarelor de cautare l-a inceput inca din luna martie. Compania spune ca rezultatele vor da o idee despre cum ar putea functiona intregul sistem atunci cand va fi implementat la scara mare.

 

Pana in acest moment, testele efectuate cu balonul Project Loon au oferit 2 ore de conectivitate la internet in zone in care acesta posibilitate nu exista. Desigur, mai este nevoie de o structura wireless solida, insa acest test este un prim pas.

 

Πηγή: Engadget