Un robot joaca rolul principal intr-o adaptare a nuvelei lui Kafka, ‘Metamorfoza’ [video]

25

Daca Terminator juca rolul unui robot, a venit randul unui robot sa joace rolul actorului principal din punerea in scena a Metamorfozei lui Kafka. Aceasta varianta teatrala a nuvelui lui Franz Kafka este rezultatul colaborarii dintre Franta si Japonia, dintre regizorul Oriza Hirata si actori francezi.

 

Astfel, in loc sa se trezeasca intr-o dimineata transformat intr-o insecta uriasa, vanzatorul Gregor Samsa se transforma intr-un robot ultra-modern care poate zambi, rade si vorbi cu o voce automatiza.

 

Spectacolul se numeste Metamorfoza Version Androide si va putea fi vizionata la Autumn Festival Normandy, in noiembrie, in limba franceza, dar cu subtitrari in japoneza.

 

Prima oara cand s-au folosit masinarii in teatru, prima fiind undeva prin 1738, cand un inventator francez a folosit o rata mecanica care putea sa dea din aripi si sa manance graunte. Ce este nou in acest caz este ca robotul-actor joaca rolul principal. Si nici macar nu cere sa fie platit. Inainte sa ne gandim ca oamenii vor fi inlocuiti cu roboti, viziunea regizorului japonez trimite la reflectie, la gandul ca intr-o dimineata ne vom trezi toti roboti.

 

Πηγή: engadget