Un nou tratament promitator pentru Alzheimer este testat pe soareci

19

Cercetatorii de la University of Queensland, din Australia, au gasit o metoda de a trata soarecii care sufera de o forma de Alzheimer. Deocamdata nu este clar daca descoperirile s-ar putea aplica si in cazul unor tratamente experimentale pe oameni, dar cu siguranta rezultatele sunt promitatoare si ar putea duce la pasi inainte si in cazurile umane.

 

Cercetatorii Gerhard Leinenga si Jürgen Götz au reusit sa foloseasca o tehnologie simpla, deja existenta, pentru a imbunatati starea in care se afla creierul soarecilor din laborator care sufereau de Alzheimer. S-au au folosit ultrasunetele pentru a stimula creierele soarecilor dupa ce, in prealabil, in sistemul circulator al animalelor au fost introduse mici bule de aer.

 

Aceasta combinatie a avut un efect pozitiv asupra placilor bogate in proteine care se formeaza in creierele celor care sufera de Alzheimer si care, in final, duc la distrugerea celulelor nervoase, ceea ce cauzeaza si afectarea memoriei de scurta durata a bolnavilor. In cazul soarecilor de laborator, cercetatorii au reusit sa diminueze cu 50% dimensiunea acelor placi. Soarecii care au fost supusi acestui tip de tratament au prezentat o imbunatatire a capacitatii de memorie.

 

De asemenea, se pare ca folosirea ultrasunetelor pentru pentru a muta placile are si un efect secundar: albumina se scurge inapoi in creier in timpul acestui proces si genereaza raspunsuri aditionale. Albumina este sensibila la acele placi proteice, iar celulele microgliale se activeaza si ele si ajuta la eliminarea placilor.

 

Cercetatorii care au facut aceste descoperiri sunt optimisti si cred ca acelasi tip de procedeu s-ar putea aplica si la pacienti care sa participe la studii clinice. Deocamdata, insa, cercetarea se afla la inceput si mai dureaza destul de mult pana cand posibilitatea de testare pe oameni ar putea fi luata in calcul. Intregul studiu medical se poate gasi aici.

 

Πηγή: BGR