Un nou malware ameninta lumea cibernetica – Babar

17

G DATA SecurityLabs a investigat o mostra spyware care inregistreaza si transfera intrari de pe tastatura, date clipboard, date de monitorizare si conversatii audio. In urma analizei, s-au confirmat dezvaluirile lui Edward Snowden referitoare la o tulpina spyware de provenienta franceza, informatii documentate de catre serviciul de informatii canadian CSEC (Communication Security Establishment Canada).

 

Publicatia franceza Le Monde a fost prima care a semnalat aceasta problema si existenta documentelor doveditoare acum aproape un an. Analiza malware-ului Babar a fost realizata de catre mai multe firme international de cercetare in domeniul securitatii. Analistii nu au putut stabili daca aceste servere de control malware au fost in mod deliberat puse in functiune sau au fost compromise. In opinia expertilor, dezvoltarea unui astfel de program necesita investitii substantiale de personal si infrastructura. Nivelul de complexitate al malware-ului sugereaza ca ar proveni de la un serviciu secret. Serviciul de informatii canadian considera ca responsabile de malware-ul Babal sunt serviciile secrete franceze.

 

“Babar este proiectat aă functioneze in mod special in retelele companiilor, autoritatilor, organizatiilor si institutelor de cercetare, de unde sustrage date sensibile. Ca rezultat, conversatii audio, cum ar fi cele de pe Skype, de exemplu, pot fi inregistrate. Chiar si un atac directionat asupra utilizatorilor individuali pare posibil. O distributie in masa a unui astfel de malware este, totusi, foarte putin probabil”, a declarat unul dintre expertii in securitate de la G DATA Security Software AG.

 

Babar este un instrument de administrare la distanta (RAT), a carui functie principala este de a spiona date. Potrivit serviciului de informatii canadian, in urma analizei malware-ului EvilBunny din decembrie 2014, Babar a fost si numele de cod al unei operatiuni a unui serviciu secret national numit Snowglobe. Acest lucru arata ca Babar ar putea fi a doua tulpina malware identificata a fi fost conectata la campania spyware Snowglobe. Din cauza similitudinilor dintre ele, expertii in securitate de la G Data sunt convinsi ca cele doua tulpini provin de la aceeasi dezvoltatorii.