Un malware a permis extragerea ilegala a 300 de milioane de dolari din banci din toata lumea

8

Nu este niciun secret ca tinta principala a hackerilor sunt bancile, dar se pare ca o banda de asemenea infractori cibernetici da lovituri la scara mare. Expertii in securitate de la Kaspersky au dat publicitatii detalii despre un atac malware care s-a soldat cu furtul a 300 de milioane de dolari de la 30 de banci din toata lumea.

 

Se pare ca hakerii nu numai ca au convins angajatii bancilor sa instaleze malware-ul (prin intermediul unui mesaj e-mail fals) numit Carbanak, dar spionarea angajatilor a permis infractorilor sa imite comportamentul online al angajatilor, pentru a nu starni suspiciuni ca banii ajung pe maini nedorite. Multe dintre atacurile prin care s-au sustras bani au vizat mutarea unor sume in niste conturi din afara, insa o parte dintre atacuri au vizat si scoaterea de bani cash dintr-o serie de ATM-uri la care asteptau infractorii.

 

Bancile afectate de atacuri sunt constiente de pericol, insa Kaspersky nu le-a putut numi din cauza prevederilor de securitate. Multe dintre institutiile bancare se confrunta cu atacuri, insa multe dintre banci sunt retinute atunci cand vine vorba sa recunoasca faptul ca au avut probleme. Toate acestea nu reprezinta o veste buna, daca ne gandim ca Carbanak a afectat tari de pe tot Globul, din Japonia pana in Rusia si Statele Unite, asa ca deocamdata nu este clar clientii caror banci sunt in pericol. Daca pana acum ati fost atenti la operatiunile bancare ce pareau nelalocul lor, acum se recomanda si mai multa prudenta.

 

Πηγή: Engadget