Un computer cuantic a “umilit” unul traditional

29

Calculatoarele cuantice pot distruge PC-urile traditionale atunci cand e vorba de rezolvarea unor probleme conventionale.

Calculatoarele cuantice folosesc biti cuantici, numiti cubiti. Acestia au o proprietate specifica: aceea ca pot lua in orice moment orice valoare intre 0 si 1, spre deosebire de calculatoarele normale care pot lucra doar daca asuma una dintre cele doua stari.

Mai precis, in acelasi moment, poate fi zero in proportie de 78% si unu in proportie de 22%, spre exemplu.

Ei bine, desi suna a SF, exista deja o serie de sisteme cuantice la indemana. Desigur, inca nu se stie daca acestea sunt cuantice in adevaratul sens al cuvantului, adica folosesc proprietatea fizica numita “quantum entanglement” deoarece acest lucru nu se poate masura in timp ce functioneaza. Aceasta presupune o legatura cuantica intre doua particule, care isi pot schimba intre ele informatii.

D-Wave, o companie care produce astfel de calculatoare cuantice, i-a permis cercetatoarei Catherine McGeoch, de la Amherst College, Massachusetts, sa le testeze impotriva unui desktop high-end.

Cercetatoarea a dat fiecarui sistem o problema de optimizare si a repetat testul de 100 de ori. Apoi a refacut experimentul cu 100 de variabile si o ecuatie mai complicata.

De fiecare data, calculatorul D-Wave a rezolvat problema intr-o jumatate de scunda. Pentru cele cu peste 100 de variabile, desktopul normal a trebuit sa lucreze o jumatate de ora pentru a face acelasi lucru. Asta inseamna de 3.600 de ori mai mult.

Desigur, se poate argumenta ca testul nu e corect pentru ca acum calculatoarele cuantice sunt specializate in a rezolva o problema, in timp ce acelea clasice sunt bune la orice. Doar ca atunci cand s-au facut teste cu alte probleme, calculatorul cuantic l-a egalat sau chiar depasit pe cel clasic.

Ceea ce inseamna ca mai e nevoie de doar cativa ani pana cand vom pune mana pe unul. Adica mai devreme decat ne-am astepta…

Πηγή: Gizmodo