Un bug din aplicatiile Facebook Poke si Snapchat salveaza materialele video sterse

65

O bresa de securitate  salveaza automat materialele video sterse de utilizatorii Snapchat si Facebook Poke, pentru ca acestea sa poata fi recuperate ulterior, chiar daca utilizatorul, in mod normal, se asteapta ca acestea sa dispara de tot.

Ambele aplicatii in care s-a constatat prezenta acestui bug promit posibilitatea de a posta fotografii si video temporar. Dupa ce mesajele sunt vizualizate acestea se sterg. Totusi, BuzzFeed a descoperit ca un simplu fisier de tip third-party din browser poate scoate la iveala toate fisierele video stocate in memoria de tip cache de pe  smartphone-ul utilizatorului, permitand astfel continutului sa fie arhivat si postat din nou.

Snapchat si Poke  (Facebook a lansat recent o copie a versiunii originale a aplicatiei) tintesc catre piata de aplicatii pentru mesaje temporare. Cei care trimit mesaje, imagini si materiale video pot sa aleaga cat de mult timp este valabil acel continut. Timpul maxim de valabilitate este de 10 secunde, iar companiile promiteau ca, dupa expirare, toate datele vor fi sterse de pe serverele companiei.

Noul defect de sistem descoperit elimina atentionarea pe care o primeau utilizatorii atunci cand faceau un screenshot al videoclipului. Utilizatorii trebuie doar sa incarce orice videoclip primit (fara sa il deschida), sa conecteze dispozitivul lor iOS la computer si sa foloseasca fisierul de tip third-party din browser (cum ar fi iFunBox) pentru a putea naviga prin folderele cu continut temporar al Snapchat si Poke. Materialele video sunt stocate acolo.

Aceasta metoda de vizualizare a fisierelor sterse se poate folosi numai in cazul fisierelor video, dar este un nou avertisment ca datele personale pot fi extrase daca utilizatorii detin programele si uneltele potrivite pentru acest lucru.

In ciuda usurintei cu care continutul ce trebuia sters poate fi accesat, Snapchat nu pare sa isi faca griji: “Utilizatorii care folosesc cel mai mult Snapchat sunt cei care sunt de acord cu spiritul si intentiile acestui serviciu”, a declarat entru BuzzFeed, Evan Spiegel, fondatorul Snapchat. “Tot timpul vor exista moduri de a inversa serviciile anumitor produse – dar asta strica toata distractia”, a mai continuat Spiegel.

 

Sursa: SlashGear