Un algoritm poate alege cele mai creative picturi din istoria artei

258

Universitatea Rutgers din New Jersey a creat un algoritm care clasifica picturile celebre in functie de gradul de creativitate, comparand-o cu lucrarile mai recente, in functie de culoare, textura si alte elemente. In urma masurarii creativitatii, algoritmul va crea o retea a istoriei artei, gasind similaritati intre opere de arta realizate in perioade diferite.

 

Echipa de cercetatori au adunat o baza de date de 62.000 de poze alte picturilor celebre pentru a afla care sunt cele mai creative, astfel incat sa stabileasca rolul pe care creativitatea l-a avut in istorie si invers. Totodata, avand in vedere ca proiectul este o oportunitate de a discuta arta altfel, poate fi extins si in literatura, sculptura sau chiar stiinta.

 

Singura problema este ca descoperirea celor mai creative picturi este la fel de greu ca gasirea celor mai influente persoane intr-o retea sociala, depinzand de multe variabile, in primul rand de definirea creativitatii in arta. In orice caz, deocamdata, cele mai creative picturi de pana acum, dupa cum spune algoritmul, sunt ale lui Goya, Monet si Munch.

Πηγή: engadget