Tot mai multe companii se protejeaza impotriva scurgerilor de informatii folosind solutii software de criptare

13

Surgerile de informatii, accidentale ori survenite in urma unui atac de tip malware, pot avea consecinte dezastruoase asupra unei companii. Cea mai grava urmare ar putea fi chiar colapsul companiei. Un studiu realizat de IDC in luna Decembrie 2012 arata ca 41% dintre companii iau in serios un astfel de eveniment si apeleaza la software specializat pentru a-l preveni. Cea mai populara metoda de prevenire a scurgerilor de informatii o reprezinta criptarea datelor inainte ca acestea sa fie transmise.

In general, tehnologiile de criptare se incadreaza in doua categorii – File and Folder Level Encryption (FLE) sau Full Disk Encryption (FDE). Tehnologiile FLE protejeaza anumite documente si fisiere specifice, fiind potrivite pentru criptarea unei cantitati mai mici de informatii confidentiale. In schimb, tehnologiile FDE cripteaza intregul hard drive si sunt ideale, de exemplu, pentru protejarea laptopurilor din companii, in cazul in care acestea sunt pierdute sau furate. Pentru ca FLE si FDE reprezinta solutii ale unor probleme diferite, majoritatea organizatiilor prefera sa foloseasca ambele tehnologii simultan.

Potrivit specialistilor IDC, exista patru motive principale pentru care ar trebui implementate tehnologiile de criptare:

  • Pentru a limita accesul la informatiile confidentiale si pentru a proteja impotriva accesului neautorizat;
  • Pentru a proteja documentele importante impotriva fisierelor malware si a altor amenintari cibernetice tot mai des intalnite;
  • Pentru a contribui la securizarea impotriva atacurilor care reusesc sa patrunda in reteaua companiei – atacurile impotriva infrastructurilor companiilor si tentativele de furt al datelor devin din ce in ce mai sofisticate;
  • Pentru a completa procesul de administrare a riscului pentru companie; protejarea datelor joaca un rol tot mai important, fiind un element cheie in aceasta activitate.

In prezent, fondurile alocate criptararii nu reprezinta o prioritate in bugetele alocate derpartamentelor IT. Insa, analistii IDC sunt convisi ca aceasta va deveni in curand una dintre cele mai cautate tehnologii.

Potrivit estimarii IDC, piata care se ocupa de criptarea fisierelor va creste cu mai mult de 50% in urmatorii ani – de la 556 milioane de dolari, la 866 milioane de dolari in 2016. In 2013, costurile pentru protejarea datelor vor depasi, pentru prima data, doua miliarde de dolari, iar in 2016 costurile vor depasi trei miliarde de dolari.

Pentru a preveni accesul neautorizat la informatiile confidentiale, noua platforma de securitate pentru companii Kaspersky Endpoint Security for Business dispune de ambele tehnologii de criptare FDE si FLE. Solutia include o serie de functii utile, inclusiv de administrare centralizata a criptarii, cu ajutorul Kaspersky Security Center, de abilitatea de a implementa reguli generale de criptare a informatiilor stocate extern si de criptarea automata a fisierelor create sau modificate de orice program, in functie de specificatiile departamentului IT al companiei.

Deoarece complexitatea in mediul IT trebuie redusa, Kaspersky Endpoint Security for Business permite companiilor sa elimine mai multe aplicatii si unelte, consolidand nevoia acestora de a folosi o platforma singulara. Produsul asigura protectia impotriva fisierelor malware, atacurilor cu tinta predefinita sau a altor amenintari cibernetice, creand un mediu sigur pentru administrarea informatiilor confidentiale si a tuturor elementelor din infrastructura IT a companiei.