Toshiba lanseaza un hard cu capacitate de 3 TB si dimensiune de 2.5 inci

10

Toshiba a anuntat primul drive cu capacitatea de stocare de 3TB, iar acesta are o dimensiune de doar 2.5 inci. La evenimentul CES 2015 desfasurat recent la Las Vegas, compania nu a avut nimic notabil de anuntat la nivelul gadget-urilor care permit stocarea de date, dar acum se pare ca suprind prin lansarea acestui drive Toshiba MQ03ABB300, cu posibilitate de inregistrare perpendiculara magnetica.

 

Cu alte cuvinte, unitatea are patru placi suprapuse, tehnica de constructie care a stat si la baza construirii hard-ului MQ01ABB200 care avea o capacitate de 2 TB. Placile cu o capacitate de stocare de 750 GB care au fost incluse in noul produs Toshiba ofera un spatiu de stocare mare si sunt destinate incorporarii in dispozitive externe USB candva in viitor.

 

Totusi, chiar daca noul drive Toshiba MQ03ABB300 ofera o capacitate de stocare mare, exista si un neajuns. Faptul ca hard-ul contine platru placi suprapuse mareste inaltimea acestuia de la una normala de 7-9 milimetri la 15 milimetri. Acest lucru inseamna ca hard-ul nu va putea fi incorporate in laptopuri. MQ03ABB300 este complet compatibil SATA, date fiind ratele de transfer de date de 6 GB/s. Rezistenta la socuri pe care o ofera hard-ul inseamna ca acesta ar putea functiona chiar si 69 de ani.

 

Capacitatile de stocare pe care le ofera drive-urile au inceput sa creasca din ce in ce mai mult in ultimii ani, pe masura ce companiile cauta tot felul de metode pentru a oferi un spatiu de stocare mai mare intr-o forma cat mai mica. Anul trecut compania HGST a lansat si ea o serie de hard-uri si a promis ca, pentru viitor, se gandeste la unele care sa fie umplute cu heliu pentru a putea oferi capacitati mai mari. Ramane de vazut cum va evolua situatia in perioada urmatoare.

 

Πηγή: The Inquirer