Toate tarile membre UE folosesc o solutie GIS romaneasca pentru raportarea privind starea de conservare a naturii

18

TeamNet, unul dintre cei mai importanti integratori de solutii IT&C de pe piata din Romania, a dezvoltat aplicatia prin care tarile membre ale Uniunii Europene vor genera si raporta datele geospatiale privind arealul de distributie al speciilor si habitatelor. Pana la finalul lunii iunie 2013, statele membre sunt obligate sa raporteze Comisiei Europene starea de conservare a speciilor si habitatelor de importanta comunitara si masurile pe care le-au luat in baza Directivei Habitate.

Aplicatia genereaza arealul speciilor si habitatelor in cadrul unui GIS (Sistem Informatic Geografic), tehnologie care permite crearea, stocarea, analiza si prelucrarea de date geospatiale. Solutia dezvoltata de TeamNet a fost integrata in instrumentul de raportare in urma unei selectii din randul mai multor algoritmi propusi de diverse tari membre ale Uniunii Europene. Beneficiarul proiectului este Centrul Tematic European pentru Conservarea Biodiversitatii, parte a Agentiei Europene de Mediu.

“Faptul ca am fost alesi sa contribuim la dezvoltarea instrumentului de raportare catre Uniunea Europeana este o dovada clara ca expertiza noastra in domeniul tehnologiei GIS este recunoscuta la nivel international si ca suntem un partener de incredere. Prin aplicatia pe care am dezvoltat-o, sprijinim tarile membre UE sa isi gestioneze mai eficient eforturile de conservare a naturii”, a declarat Bogdan Padiu, CEO TeamNet.

Algoritmul a fost adaptat cerintelor tarilor membre si este disponibil public. Acesta contribuie la respectarea Directivei Habitate, al carei scop este conservarea speciilor de plante, animale si habitatele naturale, prin constituirea unor Situri de Importanta Comunitara ca parte a retelei europene Natura 2000. In baza prevederilor articolului 17 al acestei Directive, tarile membre UE sunt obligate sa raporteze la Comisia Europeana, pana la finalul lunii iunie a acestui an, evaluarea starii de conservare a speciilor si habitatelor de importanta comunitara si masurile pe care le-au luat pentru conservarea naturii. Ultima raportare a avut loc in anul 2007.

Dezvoltarea acestui algoritm este unul dintre cele peste 30 de proiecte ale TeamNet in care este utilizata tehnologia GIS. Cu ajutorul sistemelor GIS dezvoltate de TeamNet sunt gestionate toate siturile Natura 2000 din Romania (peste 530) si toate ariile naturale protejate (peste 900).

TeamNet are o expertiza de 5 ani in dezvoltarea hartilor si sistemelor geospatiale in Romania. Tehnologia GIS a fost utilizata in ultimii ani in aproape toate domeniile de activitate. Aceasta ofera cea mai eficienta solutie de reprezentare a informatiilor pe harta, inclusiv suprapunerea mai multor straturi tematice (informatii diverse), dar si legaturi intre bazele de date si reprezentarea grafica a acestora.