Test HIV cu rezultate in 15 minute cu ajutorul acestui accesoriu de smartphone la doar 34 de dolari

11

Un accesoriu de smartphone creat de o echipa de cercetatori de la Columbia University poate transforma orice dispozitiv (fie Android sau iOS) intr-o unitate de testare pentru HIV si sifilis. Mai mult, este nevoie de doar 15 minute si o picatura de sange pentru a obtine rezultatul, iar accesoriul nu are nevoie de baterii pentru a functiona.

 

Potrivit cercetatorilor, accesoriul de smartphone efectueaza o analiza la nivelul enzimelor imunosupresoare (enzyme-linked immunosorbent assay – ELISA) pentru a detecta anticorpul specific HIV si cel specific sifilis, dar si anticorpul care marcheaza sifilisul active. In acest moment, laboratoarele medicale nu ofera posibilitatea unei singure evaluari pentru detectarea celor trei elemente. Masinariile care pot efectua teste ELISA costa in jur de 18.000 de dolari, dar accesoriul pentru smartphone costadoar 34 de doari.

 

Pentru a face un test, trebuie ca utilizatorul sa se intepe in deget si sa puna picatura de sange pe tavita speciala din plastic. Dupa aceasta etapa, utilizatorul trebuie sa lanseze aplicatia companion si sa apese pe butonul accesoriului pentru a trimite sangele catre analiza si a incepe testul. Aceasta apasare de buton, in locul unui sistem automatizat, face ca accesoriul sa nu aiba nevoie de baterii. Un alt avantaj, este ca accesoriul care permite testarea functioneaza atat pe smartphone-uri cat si pe tablete, intrucat conexiunea se face printr-un jack identic cu cel al castilor.

 

Gadget-ul a inceput deja sa fie testat in Rwanda, iar 96 de pacienti participa la studiul experimental. Deocamdata mai sunt probleme si erori, insa pe masura ce dispozitivul se va imbunatati, vor incepe si teste experimentale mai mari. Iata un material video care prezinta cum functioneaza acccesoriul care poate detecta HIV sau sifilis in doar 15 minute:

 

 

Πηγή: Engadget