Telefonica incepe sa isi vanda din flotila de avioane private

15

 

Telefonica, unul dintre cei mai mari operatori telecom din Europa, vrea sa-si vanda doua avioane private, ca parte unui program de reducere a costurilor, scrie Bloomberg, care citeaza surse apropiate companiei.

Grupul intentioneaza sa scoata la mezat doua din cele patru avioane Gulfstream. Vanzarea ar aduce aproximativ 35 de milioane de euro. Compania va inlocui, insa, una din aeronavele vandute cu un Gulfstream G650, comandat in urma cu 3 ani. Iar pretul ar fi “numai” 50 de milioane de euro, fata de 70 de milioane de euro, cat costa in prezent un G650.

Capacitatea de transport a celor doua avioane este de 10-14 persoane, insa acestea ofera conditii de lux: scaune din piele, canapea, internet, televizor si conexiune prin satelit. Recent si Research in Motion, producatorul telefoanelor BlackBerry, si-a vandut unul dintre cele doua avioane, ca parte a unu plan de reducere a costurilor cu un miliard de dolari.

Telefonica este a doua compania ca marime din Spania, dupa Banco Santander. Grupul este prezent in Marea Britanie si Germania prin brandul O2, cumparat in 2006 pentru 25,7 de miliarde de euro; de asemenea are operatiuni in SUA, dar si Estul Europei (Cehia, Slovacia) si China, unde detine 5% din operatorul China Unicom. In America Latina e prezenta prin marca Movistar.

Cel mai mare actionar al sau este banca spaniola BBVA.

Telefonica are acum o capitalizare de 47,76 miliarde de euro insa are datorii de 58 de miliarde de euro. Pentru a repara situatia, compania a demarat un plan de a vinde o serie de active, precum pachete minoritare in unitatile sale din Germania si America Latina. De asemenea, a eliminat acordarea de dividende pentru a evita retrogradarea ratingului sau.