Tehnologia informatiei si impactul acesteia asupra mediului educational

14

Aparitia gadgeturilor, internetul de mare viteza si implicarea retelelor sociale in viata noastra au redefinit felul in care ne comportam, vorbim, ne informam si invatam zi de zi. Avem telefoane, PC-uri, tablete, mp3-playere si Smart TV-uri, invatam zi de zi sa le folosim, le exploatam in scopul de a deveni mai rapizi.

Cand vine vorba de moda, trebuie sa tii cont ca in lumea elevilor, electronicele sunt cele mai importante rechizite scolare. De la ceasuri cu calculator si agende electronice la telefoane mobile, mp3 si mp4 playere sau chiar pda-uri si laptop-uri, noile jucarii si-au facut loc in viata celor mici care stiu foarte bine ca nu poti sa fii cool fara un cool gadget!

Tehnologia informatiei ajuta oamenii sa interactioneze intr-un mod cu totul diferit, iar acum incepe sa aiba un impact important si asupra mediului educational.

Raportul Ericsson ConsumerLab arata ca introducerea tehnologiei in scoli ajuta elevii pe sase planuri. Intr-un nou documentar, „Viitorul educatiei”, se vorbeste despre sfarsitul educatiei si inceputul adevaratului proces de invatare.

A fost nevoie de 100 de ani pentru a conecta un miliard de locuri si 25 de ani pentru a conecta cinci miliarde de oameni. Astazi, 85% din populatia lumii are acces la comunicatii mobile si pana in anul 2020 vor exista 50 de miliarde de dispozitive conectate.

Telefoanele mobile, tabletele si laptopurile fac ca bancile scolilor sa devina istorie. Scolile progresiste de astazi isi transforma clasele in spatii multifunctionale care ofera noi metode de inva?are. Un nou raport Ericsson ConsumerLab arata ca introducerea tehnologiei in ?coli ajut? elevii pe sase planuri. Trei dintre acestea au de-a face cu spatiul fizic in care acestia isi desfasoara activitatile zilnice si celelalte trei se refera la aspecte legate de comportament:

1. Instrumente de lucru: Instrumentele folosite in procesul de invatare si educatie sunt intr-o continua schimbare. Elevii au inceput sa-si aduca la scoala propriile dispozitive electronice, fie ca este vorba de un smartphone, o tableta sau un laptop.

 2. Solutii tehnice:  Conectivitatea in retea si solutiile pentru gestionarea continutului, comunicatiile si interactivitate au devenit elemente de infrastructura absolut necesare oricarei scoli.

3. Mediul de lucru: Datorita telefoanelor mobile, laptopurilor si tabletelor, bancile scolilor se transforma. Scolile progresiste isi regandesc salile de clasa pentru a le transforma in spatii multifunctionale.

4. Moduri de lucru: Ideea ca elevii ar trebui sa faca un singur lucru intr-un timp anume se raporta la nevoile unei societati industrializate. Invatarea pe baza de proiect este mai aproape de realitatea societatii informationale in care traim.

5. Relatiile de lucru: Profesorii sunt si vor fi un element crucial al procesului de educare, dar rolul lor se schimba. Noile metode de lucru vor presupune ca profesorii sa renunte la rolul lor central si sa-si asume pozitia de indrumatori.

6. Competente si cunostinte: Scoala este institutia care ii pregateste pe copii pentru viitor. Competente de baza ca cititul, scrisul si calculul matematic vor fi mereu importante, dar intr-o lume cu acces nelimitat la informatii scrise sau audio-vizuale, elevii vor trebui sa deprinda competente si cunostinte noi.

„Sistemul educational trece printr-o schimbare fundamentala. Studiile noastre arata ca, datorita tehnologiei, studentii si profesorii progresisti sunt principalul motor al schimbarii. Tehnologia informatiei elimina salile de clasa traditionale si va trebui sa ne obisnuim cu faptul ca procesul de invatare este continuu si are loc oriunde. Societatea conectata va deveni un aspect din ce in ce mai important pentru procesul de invatare pe termen lung,” a declarat Mikael Eriksson Björling, expert in comportamentul consumatorilor, ConsumerLab.