Tehnologia creata de Microsoft intrece Google Translate

77

Google Translate e istorie! Iata ce tehnologie a dezvoltat Microsoft si cum functioneaza. Este vorba de traducerea audio instantanee, chiar cu vocea celui care vorbeste. Noua tehnologie duce acuratetea si viteza traducerii automate la un nivel impresionant.

Rick Rashid, seful departamentului de cercetare Microsoft, este creatorul noii tehnologii si a prezentat sistemul la un eveniment desfasurat in China, la Tianjin. Sistemul i-a uimit pe toti cand acesta nu numai ca recunoaste frazele rostite in engleza si le afiseaza in scris, ci le si poate traduce pe loc si emite audio in mandarina (un dialect chinezesc), facandu-le sa sune ca si cand ar fi pronuntate de propria voce.

In colaborare cu Universitatea din Toronto (Canada), Microsoft a reusit ce incearca altii de 60 de ani. Intreaga cercetare se bazeaza pe teoria retelelor neuronale profunde, prin care computerele invata intr-un mod inspirit din stilul de lucru al creierului uman.

Tehnologia functioneaza in doua etape: in prima, sistemul recunoaste cuvantul rostit in limba engleza si gaseste echivalentul lui chinez; in a doua etapa, sistemul rearanjeaza cuvintele pentru a corespunde ordinii in fraza specific dialectului mandarin, pentru a nu rezulta o insiruire de cuvinte lipsite de sens.

Remarcabil este si faptul ca fraza este apoi redata imitand vocea utilizatorului. A se vedea video. Desi testul a fost facut doar la un nivel limitat, noua tehnlogie promite sa schimbe modul in care vom comunica in viitor.

Sursa: descopera.ro